Creşterea rapidă a creditării private dincolo de piaţa tradiţională prezintă potenţiale riscuri viitoare pentru economia SUA, din cauza lipsei de supraveghere şi transparenţă, potrivit unui nou raport publicat de Moody's Ratings, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimii ani, băncile au cunoscut o creştere a concurenţei din partea furnizorilor privaţi de credite: firme nebancare care oferă împrumuturi netranzacţionate public, în principal, debitorilor de dimensiuni medii.

Impinşi de cererea in creştere din partea investitorilor, furnizorii privaţi ​​de credit s-au ramificat recent in oportunităţi alternative de creditare în afara acestei baze de piaţă de mijloc, cum ar fi finanţarea pe bază de active, a declarat Moody's intr-un raport publicat joi.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Creditorii privaţi au văzut recent o concurenţă revigorată pentru finanţarea de la bănci, care sunt creditorii tradiţionali pentru cumpărări cu efect de levier şi piaţa de mijloc.

Datele PitchBook LCD arată că băncile au refinanţat în acest an, până la mijlocul lunii mai, datorii de 14 miliarde de dolari furnizate anterior de creditori privaţi.

Băncile au oferit, de asemenea, împrumuturi cu efect de levier de 44 de miliarde de dolari pentru tranzacţii de fuziuni şi achiziţii, până pe 15 mai, aproximativ de două ori mai mari decât au finanţat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Pitchbook.

Acest lucru a influenţat, la rândul său, randamentele acestor investiţii pentru investitorii privaţi de credit, ceea ce a determinat creditorii să găsească noi oportunităţi, cum ar fi finanţări bazate pe active de calitate pentru investiţii.

”Această clasă de active extrem de diversă – susţinută de fluxuri de numerar extinse din creanţe şi leasing – micşorează potenţialul de creştere pentru creditarea pieţei medii”, au scris analiştii Moody's, menţionând că băncile au început să predea portofoliile lor de credite de consum acestor administratori de active.

Moody's şi autorităţile de reglementare au subliniat că această ”nouă eră” de creştere a creditului privat prezintă ”o interconectare tot mai mare a riscurilor”, potrivit raportului, mai ales pe măsură ce mai multe bănci şi asigurători parteneri cu creditori privaţi participă la strângerea de fonduri.

Un raport anterior al Moody's a subliniat riscurile prezentate de fondurile private de credit din ce în ce mai populare - care permit investitorilor să-şi retragă un anumit procent din angajamentele lor în orice moment. Dacă prea mulţi investitori se retrag, administratorii de active ar putea rămâne fără lichidităţi dacă şi când au nevoie, potrivit Moody's.

Firmele private de credit au căutat, de asemenea, să se dezvolte prin achiziţionarea de companii de asigurări, oferind creditorilor privaţi active suplimentare în gestiune, a spus Moody's.

Patru dintre cei mai mari administratori de active alternative tranzacţionaţi public cu braţe private de credit – Blackstone, KKR, Apollo şi Carlyle – şi-au crescut activele de credit gestionate la 1.300 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2024, de la doar 481 de miliarde de dolari în al patrulea trimestru din 2019, potrivit raportului Moody's.

Lipsa transparenţei rămâne una dintre cele mai mari provocări pe care le ridică piaţa, potrivit Moody's.

Pe 5 iunie, o curte de apel din SUA a anulat o normă SEC care ar fi impus investitorilor privaţi furnizarea de mai multe informaţii.

Hotărârea recentă ”sugerează că o supraveghere de reglementare îmbunătăţită a industriei fondurilor private ar putea fi la distanţă”, a menţionat raportul Moody’s.

Eforturile persistă pe alte fronturi pentru a aborda riscul creditului privat, inclusiv activitatea Asociaţiei Naţionale a Comisarilor de Asigurări cu privire la modificările regulilor care ar impune asigurătorilor să îşi mărească capitalul de risc pentru anumite deţineri de datorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.