Microsoft lansează un update de Windows 10 pentru a rezolva o problemă de securitate deosebit de gravă. Este vorba despre o vulnerabilitate care poate fi folosită inclusiv pentru instalarea de ransomware şi care a fost confirmată de agenţia americană de securitate NSA, care a ajutat Microsoft în dezvoltarea unui patch.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În CryptoAPI, componenta de criptare care există de foarte mulţi ani în Windows, a fost descoperită o problemă care permite atacatorilor să modifice aplicaţii legitime de Windows în care să includă cod maliţios.

Printre altele, CryptoAPI este folosită pentru semnarea digitală a programelor de Windows. Sistemul de operare are încredere în semnăturile digitale şi acordă drepturile necesare unei astfel de aplicaţii.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Practic, un atacator ar putea semna digital un ransomware, care ar putea fi tratat ca o aplicaţie obişnuită de Windows 10, bucurându-se de toate drepturile necesare.

Aceeaşi vulnerabilitate mai poate fi folosită şi pentru interceptarea şi modificarea comunicărilor securizate HTTPS şi TLS.

Problema a fost raportată prima oară de expertul independent Brian Krebs. A fost apoi confirmată şi de NSA, care chiar a ajutat Microsoft să dezvolte şi să implementeze patch-ul. Şi Microsoft şi NSA spun că nu au descoperit atacuri pe baza acestei vulnerabilităţi.

Nu se ştie dacă, la fel ca în trecut, NSA a folosit această vulnerabilitate înainte să fie cunoscută de Microsoft.

În urmă cu doi ani, NSA folosea un exploit care profita de o vulnerabilitate de Windows necunoscută restului lumii pentru a spiona. Ulterior, exploit-ul creat de NSA a ajuns în mâna hackerilor care l-au folosit pentru a infecta mii de sisteme cu malware-ul WannaCry.

Surse anonime spun că Microsoft a livrat mai întâi un patch pentru instituţiile militare americane, cărora le-a cerut să ţină secretă problema până acum, când a lansat un patch pentru toate sistemele cu Windows 10 şi Windows Server 2016.

Evident, toţi utilizatorii sunt încurajaţi să instaleze cât mare repede acest update.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.