Investitorul activist Starboard Value a luat o participaţie de aproximativ 1 miliard de dolari la Pfizer şi doreşte ca gigantul farmaceutic american să facă schimbări pentru a-şi îmbunătăţi performanţa, potrivit unor surse familiare cu problema, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De asemenea, Starboard i-a abordat pe Ian Read, un fost CEO al Pfizer, şi pe Frank D'Amelio, care a fost director financiar până în 2021, şi ambii şi-au exprimat interesul să-l ajute pe investitorul activist, au spus sursele.

Read a ocupat funcţia de CEO până când Albert Bourla a preluat funcţia în 2019. Bourla a jucat un rol esenţial în colaborarea cu BioNTech pentru a dezvolta un vaccin pentru COVID-19.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Pfizer a refuzat să comenteze, iar Starboard nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters. Acţiunile producătorului de medicamente au crescut luni cu 24%, până la 29,26 dolari. Acestea au scăzut cu peste 13% în ultimul an şi se tranzacţionează la aproximativ jumătate din maximele lor din epoca pandemiei, pe măsură ce vânzările produselor sale pentru COVID scad.

Analiştii de pe Wall Street au spus că nu există o soluţie rapidă a unui investitor activist pentru a rezolva numeroasele probleme ale Pfizer.

”Aşteptăm evoluţii viitoare, dar nu vedem fructe care să crească valoarea pentru acţionari”, a scris analistul David Risinger de la Leerink Partners, într-o notă de cercetare.

Pfizer a avut dificultăţi să găsească un produs care să compenseze veniturile pierdute de pe urma vaccinului şi pilulei pentru tratarea COVID.

Compania a avut o lansare mai slabă decât s-a sperat a vaccinului său împotriva virusului respirator sinciţial (RSV), iar datele clinice pentru o pastilă pentru obezitate pe care o dezvolta au fost dezamăgitoare.

CEO-ul Bourla a cheltuit, de asemenea, aproximativ 70 de miliarde de dolari, din 2020, pentru achiziţii, lansând în acelaşi timp iniţiative de economisire a costurilor.

Pfizer a cumpărat Seagen pentru 43 de miliarde de dolari, Biohaven pentru 13 miliarde de dolari, Arena pentru 6 miliarde de dolari, Global Blood Therapeutics (GBT) pentru 5 miliarde de dolari şi Trillium pentru 2 miliarde de dolari.

Wall Street Journal a scris pentru prima dată ştirea despre participaţia cumpărată de Starboard. Firma de investiţii a insistat anterior pentru schimbări la News Corp, Salesforce şi Match Group, proprietarul Tinder.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.