Guvernul ceh a selectat miercuri compania KHNP, din Coreea de Sud, să construiască două noi reactoare nucleare, cu posibilitatea creşterii numărului acestora, după o licitaţie îndelungată, pierdută de compania franceză EDF, menită să păstreze un rol important pentru energia nucleară în mixul energetic al ţării, în următoarele decenii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a fost aleasă în faţa ofertantului francez rival EDF, în ciuda faptului că preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut lobby pentru EDF.

La începutul acestui an, Praga a lărgit licitaţia, care este condusă de compania energetică de stat CEZ, în proporţie de 70%, pentru a avea opţiunea de a construi mai multe unităţi, faţă de cea planificată iniţial.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Conform planurilor, KHNP va construi două noi unităţi la centrala nucleară Dukovany a CEZ şi companiile vor discuta despre o opţiune pentru încă două unităţi la centrala Temelin.

Preţul pentru o unitate nouă, atunci când se construiesc două pe acelaşi amplasament, a fost estimat la 200 de miliarde de coroane (8,65 miliarde de dolari) la preţurile curente, a spus guvernul, adăugând că a sugerat că preţul energiei electrice generate va fi mai mic de 90 de euro pe megawat oră (MWh).

Detaliile contractului vor fi elaborate până în primul trimestru al anului viitor, înainte de a fi semnate, au spus oficialii.

”Oferta coreeană a fost practic mai bună la toate criteriile evaluate”, a declarat prim-ministrul ceh Petr Fiala, într-o conferinţă de presă.

"Vom construi două blocuri la Dukovany, iar în această direcţie vor fi negocieri. Şi vom discuta despre opţiuni pentru alte două blocuri la Temelin, despre care vom putea decide în viitor".

KHNP a contribuit la punerea în funcţiune a mai multor reactoare noi în ultimii ani, inclusiv prima centrală nucleară din lumea arabă, în Emiratele Arabe Unite.

Acordul cu Cehia va oferi un alt punct de sprijin în Europa.

În 2022, KHNP a convenit cu un consorţiu polonez să dezvolte noi reactoare nucleare, dar acel proiect este încă incert.

CEO-ul KHNP, Whang Joo-ho, a declarat într-un comunicat că compania va intra în negocieri finale pentru ”a se asigura că reactorul APR1000 este de fapt construit în Republica Cehă”, referindu-se la modelul său de reactor.

EDF, singurul constructor de reactoare nucleare din Europa, nu a finalizat construcţia unei noi unităţi din 2019, pe fondul întârzierilor din proiect.

Decizia a reprezentat un alt eşec pentru sectorul nuclear francez, după ce Polonia, într-un acord separat, a ales Westinghouse în locul EDF pentru o centrală la Marea Baltică, în 2022.

DEZVOLTAREA ENERGIEI NUCLARE

Guvernul ceh a avut decizia finală cu privire la licitaţie din cauza considerentelor de securitate naţională şi a costului, care este prea mare pentru CEZ - chiar şi cu o capitalizare de piaţă de 20,1 miliarde de dolari - doar pentru a-l suporta.

Ţara central-europeană se va baza mai mult pe energia nucleară, pe măsură ce va elimina treptat cărbunele în următorul deceniu.

Este aşteptat ca energia nucleară să reprezinte jumătate din mixul de generare al ţării, de la aproximativ o treime în prezent.

 CEZ îşi propune să înceapă construcţia primei unităţi noi la Dukovany la sfârşitul acestui deceniu, urmând să fie finalizată în 2036.

Guvernul şi CEZ au extins domeniul licitaţiei pentru a ajuta la scăderea preţului fiecărui bloc, în ceea ce se aşteaptă să fie cea mai mare investiţie energetică a ţării până în prezent.

CEZ a convenit cu guvernul un model de finanţare pentru prima unitate nouă de la Dukovany, inclusiv împrumuturi cu dobândă scăzută şi o schemă de stabilire a preţului energiei electrice produse - numită contract pentru diferenţă - pentru a garanta CEZ un profit.

Comisia Europeană a dat aprobarea ajutorului de stat pentru prima unitate şi va trebui în continuare să semneze planurile de ajutor pentru unităţile ulterioare.

Ministerul de Finanţe ceh urmăreşte să aibă convenit un model de finanţare pentru unităţi suplimentare până la sfârşitul anului.

(1 USD = 23,1240 coroane cehe)

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.