Antreprenorul Ionuţ Ţaţa, fondator şi CEO Iceberg, a afirmat că România rămâne o piaţă de consum pentru inovaţii şi tehnologii digitale, în loc să fie o sursă de dezvoltare, având în vedere că ţara noastră are un procent peste media europeană de IT-işti şi cercetători, dar nu reuşeşte să genereze inovaţii în această zonă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Când ne uităm la alte ecosisteme, la indicatorii sau la statisticile din alte ţări în ceea ce înseamnă antreprenoriat, inovaţie şi rezultatele economice venite din zona asta antreprenorială, vedem Că suntem spre finalulul cozii, ca să spunem aşa, şi se mai bagă oameni în faţa cozii şi noi nu-i vedem neapărat. Pentru că în orice statistică apare an de an, România se păstrează pe ultimul loc, câteodată chiar regresează. De exemplu, mă uitam la o statistică apropo de investiţiile în startup-uri inovatoare şi, în mod paradoxal, faţă 2017-2023 a fost un regres al investiţiilor în startup-uri. Motivele ţin de dependenţa inclusiv a zonei acesteia de investiţii prin fonduri de investiţii în start-up-uri, dependenţa acestora de bani publici”, a declarat Ionuţ Ţaţa, joi, la conferinţa News.ro  - IMM-urile, oxigen pentru România, ediţia a III-a. 
El a explicat că România nu are un ecosistem suficient de sănătos de investiţii private în noile modele economice. 
Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Adică în România încă nu avem un ecosistem suficient de sănătos de investiţii private în noile modele economice, în noile produse servicii digitale care apar şi se dezvoltă în România şi într-o oarecare măsură ne păstrăm ca o  piaţă de consum pentru inovaţii şi pentru tehnologii digitale, în loc să fim o sursă de dezvoltare, deşi avem talentul, că dacă ne uităm la, de exemplu, un procent din numărul de angajaţi în economie care sunt în zona digitală sau în lanţuri de valoare conectate la întreprinderi innovatoare din alte ţări, avem un procent consistent, mai mare decât media europeană, de exemplu de IT şi cercetători. Dar nu reuşim să generăm inovaţii aici” a afirmat Ionuţ Ţaţa. 
El a adăugat că România este ultima în Europa la rata antreprenorială şi la indicatorii de inovare. 
”Programele tip Start-up Nation  vor genera din când în când generaţii noi de antreprenori pe scară mică, întrebarea ce îi face să crească şi să devină, de exemplu, unicorni. Pentru că dacă noi astăzi suntem poate ultimii în Europa, şi cred că suntem ultimii în Europa şi la rata antreprenorială, şi la indicatorii de inovare,  Europa, la rândul ei, e în urma a Statelor Unite, a Israelului şi a Asiei, a tigrilor din Asia. Asta ne pune pe noi, la finalul unei liste foarte lungi din emisfera civilizată, emisfera  dezvoltată a Pământului, unde am ajuns să fim, dar suntem încă spre coadă”, a mai afirmat Ionuţ Ţaţa.
Evenimentul  IMM-urile, oxigen pentru România, ediţia a III-a este organizat de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agentia de PR şi comunicare Plurivox şi are ca parteneri  Asociaţia Română a BăncilorCEC BankFNGCIMMGTA GroupROCA, iar partener organizaţional Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.