Ministerul Comerţului din China studiază implementarea unor măsuri comerciale suplimentare împotriva Taiwanului, la doar două zile după ce Beijingul a condamnat un discurs susţinut de preşedintele taiwanez Lai Ching-te, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul chinez a declarat pe site-ul său că Partidul Progresist Democrat, aflat la guvernare în Taiwan, nu a luat măsuri practice pentru a ridica ”restricţiile comerciale” impuse Chinei.

Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan, responsabil de politica insulară faţă de China, a exprimat „regretul” şi ”a protestat puternic” împotriva deciziei Beijingului.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Coerciţia economică flagrantă nu va face decât să stârnească resentimentele poporului taiwanez şi să lărgească distanţa dintre cele două maluri ale strâmtorii Taiwan”, se arată în comunicatul consiliului.

China consideră Taiwanul, o insulă democratic guvernată, drept parte a teritoriului său, iar Beijingul îl acuză pe Lai de separatism.

Guvernul taiwanez respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, susţinând că doar poporul taiwanez poate decide viitorul insulei.

În discursul său de Ziua Naţională de joi, Lai a declarat că Republica Populară Chineză nu are dreptul să reprezinte Taiwanul, dar şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Beijingul pentru a aborda provocările globale, cum ar fi schimbările climatice. Acest discurs a avut un ton atât ferm, cât şi conciliant, atrăgând nemulţumirea Chinei.

Anunţul Ministerului Comerţului din China ar putea prevesti introducerea unor tarife sau alte forme de presiune economică asupra Taiwanului în viitorul apropiat.

Biroul pentru Afaceri din Taiwan al Chinei, care joi a acuzat că discursul lui Lai promovează ”idei separatiste” şi incită la confruntare, a reiterat că motivul principal al disputei comerciale este ”insistenţa autorităţilor DPP asupra independenţei Taiwanului”.

În luna mai, China a reintrodus tarife pentru 134 de articole importate din Taiwan, după ce Ministerul de Finanţe al Beijingului a anunţat suspendarea concesiilor comerciale pentru aceste produse, argumentând că Taiwanul nu a reciprocizat măsurile.

Acordul Cadru de Cooperare Economică (ECFA) între China şi Taiwan, semnat iniţial în 2010, este unul dintre instrumentele pe care Beijingul le-ar putea folosi pentru a pune presiune asupra guvernului lui Lai, conform unor oficiali taiwanezi.

”În prezent, departamentele guvernamentale relevante din China studiază măsuri suplimentare bazate pe concluziile investigaţiei privind barierele comerciale impuse de Taiwan împotriva Chinei", se mai precizează în anunţ.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.