Bursele internaţionale se confruntă cu efectul „Harris”, iar piaţa de capital reacţionează la retragerea lui Biden din cursa prezidenţială. Kamala Harris este acum propunerea lui Joe Biden de a-i succeda în campania pentru postul de preşedinte la Casa Albă. Efectul „Harris” a determinat o creştere a indicilor bursieri americani la începutul săptămânii, după o scădere bruscă la sfârşitul săptămânii trecute, Bitcoin a scăzut cu peste 150 de dolari de la deschiderea târzie de duminică, iar dolarul american este în general mai slab, relevă o analiză a XTB, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale. Aceasta arată că 2024 va rămâne în istorie ca anul dramelor politice, ultimul episod din această „sagă” fiind retragerea lui Joe Biden din cursa pentru preşedinţia SUA, aspect care a început deja să producă efecte în piaţă,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”2024 va rămâne în istorie ca anul dramelor politice, ultimul episod din această „sagă” fiind retragerea lui Joe Biden din cursa pentru preşedinţia SUA, aspect care a început deja să producă efecte în piaţă”, spun analiştii XTB.

Evenimentul a făcut ca sondajele de la începutul săptămânii să arate o creştere a susţinerii pentru Kamala Harris, actualul vicepreşedinte al lui Biden. Proiecţiile arată că ea ar putea câştiga 40% din voturi, conform platformei PredictIt, chiar dacă nu a fost încă declarată oficial candidată democrată. Nominalizarea reprezintă, în sine, o creştere de 13 puncte procentuale.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Totuşi, Donald Trump are încă un avans considerabil, proiecţiile indicând faptul că fostul preşedinte al SUA ar câştiga 60% din voturi, conform PredictIt, chiar dacă a înregistrat o scădere de 3 puncte procentuale după retragerea lui Biden.

Efectul „Harris” a determinat o creştere a indicilor bursieri americani la începutul săptămânii, după o scădere bruscă la sfârşitul săptămânii trecute. Bitcoin a scăzut cu peste 150 de dolari de la deschiderea târzie de duminică, dolarul american este în general mai slab, iar randamentul obligaţiunilor de trezorerie americane pe 10 ani a scăzut cu 2 puncte de bază, punctează analiştii XTB.

Chiar şi în aceste condiţii, este prea devreme pentru a spune dacă „efectul Harris” va provoca o revenire a acţiunilor americane după scăderile puternice de săptămâna trecută, înregistrate în urma blocajului informatic mondial.

Democraţii au vegheat asupra unei creşteri economice puternice în SUA şi asupra unor niveluri record pentru acţiunile americane, în special pentru giganţii tehnologici. Cu toate acestea, politicile lui Joe Biden au crescut şi deficitul, ceea ce ar putea afecta, în cele din urmă, perspectivele economice ale ţării.

În numai 24 de ore, piaţa a trebuit să treacă de la o victorie clară pentru Trump şi pentru republicani, la o cursă electorală mai „nuanţată”, mai ales pentru că Harris pare să atragă votul independenţilor către democraţi.

Mai sunt mai puţin de 4 luni până la alegerile prezidenţiale din SUA, iar cel mai mare risc, în acest moment, este apariţia unui rival din partea democraţilor care să concureze cu Harris, provocând tensiuni interne în cadrul partidului. În această etapă, evenimentul pare a fi unul puţin probabil, dar după un an plin de răsturnări politice, nu poate fi exclus nimic.

Harris ar putea reduce cererea pentru acţiunile companiilor petroliere. Dacă Harris va fi confirmată drept candidata oficială a democraţilor, atunci istoricul său de vot ca vicepreşedinte şi senator al Californiei ar putea fi analizat în detaliu, spun analiştii.

”În egală măsură, va merita să urmărim acţiunile companiilor petroliere americane în cursul zilei de luni, deoarece Kamala Harris a fost considerată dură în ceea ce priveşte industria petrolului, fiind împotriva exploatării de şisturi şi fracturării hidraulice”, adaugă ei.

Astfel, creşterea rapidă a popularităţii sale în doar 24 de ore ar putea avea un impact asupra sectorului energetic din SUA la începutul acestei săptămâni, punctează analiştii XTB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.