Investiţiile globale în tehnologia şi infrastructura energiei curate vor atinge 2.000 de miliarde de dolari în acest an, dublul sumei destinate combustibililor fosili, arată un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investiţia totală în energie este de aşteptat să depăşească 3.000 de miliarde de dolari pentru prima dată în 2024, a declarat AIE în raportul său anual privind investiţiile energetice mondiale.

Aproximativ 2.000 de miliarde de dolari sunt destinate tehnologiilor curate – inclusiv surse regenerabile, vehicule electrice, energie nucleară, reţele, stocare, combustibili cu emisii scăzute, îmbunătăţiri ale eficienţei şi pompe de căldură – restul fiind direcţionate către gaze, petrol şi cărbune.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Investiţiile combinate în energie regenerabilă şi reţele au depăşit suma cheltuită pentru combustibili fosili pentru prima dată în 2023.

”Pentru fiecare dolar destinat combustibililor fosili astăzi, aproape doi dolari sunt investiţi în energie curată”, a declarat directorul general al AIE, Fatih Birol.

”Creşterea cheltuielilor cu energia curată este susţinută de o economie puternică, de reduceri continue de costuri şi de considerente de securitate energetică”, a adăugat el.

China va reprezenta cea mai mare parte a investiţiilor în energie curată în 2024, cu o valoare estimată la 675 de miliarde de dolari, în timp ce Europa va avea 370 de miliarde de dolari, iar Statele Unite ale Americii 315 de miliarde de dolari.

Mai multe cheltuieli sunt concentrate pe solar fotovoltaic (PV) decât oricare altă tehnologie de generare a energiei electrice, investiţiile urmând să crească la 500 de miliarde de dolari în 2024 ca urmare a scăderii preţurilor modulelor solare.

Se preconizează că investiţiile globale în petrol şi gaze din amonte vor creşte cu 7% în 2024, la 570 de miliarde de dolari, după o creştere similară în 2023. Aceasta a fost condusă în principal de companiile petroliere naţionale din Orientul Mijlociu şi Asia, se arată în raport. Cu toate acestea, există încă deficite în investiţiile energetice în părţi ale lumii, cum ar fi economiile emergente şi economiile în curs de dezvoltare din afara Chinei, a adăugat acesta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.