Acţiunile băncilor, operatorilor de drumuri cu taxă şi firmelor de energie regenerabilă din Franţa au scăzut drastic luni, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate ca răspuns la înfrângerea taberei sale în alegerile europene, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile  BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, au scăzut cu aproape 8% la deschidere şi ulterior în declin cu 5,3%, în timp ce acţiunile băncilor franceze Credit Agricole şi Societe Generale au suferit la rândul lor pierderi mari.

Aceste acţiuni au consemnat printre cele mai mari căderi în cadrul indicelui paneuropean STOXX 600, alături de cele ale operatorilor francezi de autostrăzi Eiffage şi Vinci, care s-au tranzacţionat în declin cu aproximativ 5%.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Decizia neaşteptată a lui Macron ar putea preda puterea politică majoră extremei-dreapte, după ani de zile de aşteptare, şi ar putea pune partidul Adunarea Naţională (RN) a lui Marine Le Pen la conducerea agendei interne, inclusiv a politicii economice.

Printre politicile prezentate de partid, RN a propus cheltuieli publice mai mari, în ciuda nivelurilor deja semnificative ale datoriei franceze, ameninţănd că va creşte în continuare costurile de finanţare la băncile franceze.

RN a propus, de asemenea, naţionalizarea autostrăzilor franceze pentru a reduce taxele rutiere cu 15%.

Acţiunile firmei franceze de gaze şi electricitate Engie au scăzut cu 4,5%, cel mai mare declin intraday din peste un an, în timp ce acţiunile Voltalia au scăzut cu 6,5%.

Indicele blue-chip al Franţei CAC 40 a scăzut cu 1,4%.

”Programul Adunării Naţionale privind energiile regenerabile este caracterizat de o opoziţie puternică, în special în ceea ce priveşte energia eoliană şi solară”, a declarat Pierre-Alexandre Ramondenc, analist pentru utilităţi şi surse regenerabile la Alphavalue.

RN plănuieşte să demonteze parcurile eoliene existente şi s-a opus de mult timp construirii de noi instalaţii în favoarea unei concentrări aproape exclusive pe energia nucleară, a adăugat el.

În ciuda preocupărilor investitorilor, industria a pus la îndoială dacă RN va continua cu politicile sale declarate.

Autostrăzile contribuie major la finanţele statului, a spus o sursă apropiată ASFA, asociaţia companiilor franceze de autostrăzi.

"Concesiunile sunt colectoare de taxe şi plătesc jumătate din veniturile lor către Stat. Punerea lor în discuţie ar fi un semnal periculos pentru ratingul Franţei", a spus persoana, refuzând să fie identificată în chestiuni politice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.