UNESCO a adăugat pe Lista Patrimoniului Mondial şi situl unui masacru din epoca apartheidului şi un sat în care a crescut Nelson Mandela, printre siturile din Africa de Sud care sunt repere în lupta pentru a pune capăt regimului minorităţii albe. Sâmbătă, ansamblul monumental ”Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi Frontierele Imperiului Roman - Dacia au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Masacrul este cel din 1960 la Sharpeville, în provincia Transvaal, unde poliţia a ucis 69 de demonstranţi de culoare, inclusiv copii, un punct de cotitură care a determinat guvernul de apartheid să interzică Congresul Naţional African (ANC) care guvernează astăzi.

Cât despre satul izolat Mqhekezweni, din provincia Eastern Cape, Mandela şi-a petrecut acolo o parte din tinereţe. În autobiografia sa "A Long Way to Freedom", el explică faptul că aici a început activismul său politic.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Cele 14 situri grupate sub titlul "Drepturile omului, eliberare şi reconciliere: siturile de comemorare Nelson Mandela" includ, de asemenea, Universitatea din Fort Hare (Eastern Cape), unde Mandela a studiat, şi Union Buildings din capitala Pretoria, unde a depus jurământul în calitate de prim preşedinte ales prin vot universal în 1994.

"Felicit Africa de Sud pentru înscrierea acestor locuri ale memoriei, care stau mărturie nu numai pentru lupta împotriva statului apartheid, ci şi pentru contribuţia lui Nelson Mandela la libertate, drepturile omului şi pace", a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

Mandela, care a murit în 2013 la vârsta de 95 de ani, a devenit primul lider de culoare din Africa de Sud, la patru ani după ce a fost eliberat din închisoare. El a fost privat de libertate timp de 27 de ani, pe insula Robben, în largul coastei Cape Town.

"La 25 de ani după ce Robben Island a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, această nouă înscriere garantează că moştenirea eliberării Africii de Sud şi valorile pe care le întruchipează vor fi transmise generaţiilor viitoare", a continuat Azoulay.

Adăugarea acestor situri în Registrul Patrimoniului Mondial a fost decisă în cadrul actualei reuniuni UNESCO de la New Delhi, care a aprobat şi înscrierea a trei situri sud-africane importante pentru înţelegerea originilor fiinţei umane.

Situate în provinciile Western Cape şi KwaZulu-Natal, acestea "oferă cele mai variate şi mai bine conservate dovezi cunoscute ale dezvoltării comportamentului uman modern, datând de 162.000 de ani", precizează UNESCO.

Comitetul Patrimoniului Mondial a înscris până în prezent 1.222 de situri din 168 de ţări pe Lista Patrimoniului Mondial. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.