Satul antic Umm al-Jimal, din nordul Iordaniei, care a fost un important centru agricol şi comercial în epoca romană, a fost înscris de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial, au anunţat duminică autorităţile acestei ţări. Sâmbătă, ansamblul monumental ”Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi Frontierele Imperiului Roman - Dacia au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UNESCO, al cărui comitet s-a reunit la New Delhi, a subliniat că cele mai vechi clădiri descoperite în Umm al-Jimal datează din secolul I d.Hr., "când regiunea făcea parte din regatul nabateean", scrie AFP. 

Inscripţiile "greceşti, nabateene, safatice, latine şi arabe descoperite în acest loc şi care se întind pe mai multe secole, oferă o perspectivă asupra istoriei sale şi evidenţiază schimbările în credinţele religioase ale locuitorilor săi", a subliniat organizaţia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Satul din apropierea frontierei cu Siria, situat la 86 de kilometri nord de capitala Amman, este cunoscut sub numele de "oaza neagră", din cauza prezenţei rocilor vulcanice.

Ministrul iordanian al Turismului şi Antichităţilor, Makram al-Qaisi, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că includerea Umm al-Jimal pe lista UNESCO este "o mare realizare" pentru ţară, care speră să o transforme într-o "destinaţie turistică atractivă".

Numele Umm al-Jimal (Mama cămilelor) provine de la utilizarea acestor animale în caravanele comerciale care treceau prin sat. Satul a fost locuit pentru prima dată de nabateeni în secolul I d.Hr., înainte de a fi ocupat de romani, care au făcut din el un centru important pentru agricultură şi comerţ.

Umm al-Jimal este al şaptelea sit istoric din Iordania înscris pe lista UNESCO, după Petra, vechea capitală a nabateenilor.

Turismul reprezintă 12 - 14% din produsul intern brut al Iordaniei şi este un sector vital pentru cei zece milioane de locuitori ai ţării. Potrivit ministrului, Iordania a primit mai mult de şase milioane de turişti în 2023.

Cu toate acestea, sectorul este afectat de războiul care face ravagii în Fâşia Gaza de la 7 octombrie. Potrivit lui Al-Qaisi, regatul a suferit o scădere de 4,9 % a veniturilor din turism de la începutul anului şi o scădere de 7,9 % a numărului de turişti.

Majoritatea turiştilor din Iordania provin din Europa, Statele Unite şi Canada.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.