Tabloul "Judith décapitant Holopherne/ Iudita tăind capul lui Holofern", atribuit maestrului italian Caravaggio şi descoperit în sudul Franţei, a fost vândut unui colecţionar din străinătate care a dorit să rămână anonim, a anunţat casa de vânzări Labarbe.
Expertul Eric Turquin afirmă că estimarea lucrării, datată 1607, este între 100 şi 150 de milioane de euro.
Opera a fost atribuită maestrului italian Caravaggio după ce a fost descoperită în podul unei case din sudul Franţei în 2014 şi a fost restaurată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Noi am primit o ofertă pe care era imposibil să nu o transmitem proprietarului tabloului. Faptul că această ofertă provine de la un colecţionar apropiat unui mare muzeu a convins vânzătorul să o accepte", a subliniat comunicatul expertului de tablouri franceze, Eric Turquin, căruia i-a fost încredinţată expertizarea la câteva zile după descoperirea sa.
După doi ani de restaurare, acest tablou renascentist este considerat de unii drept ultima mare operă a pictorului italian. El reprezintă episodul biblic al uciderii generalului asirian Holofern de către Iudita, pentru a apăra oraşul Betulia.
Tabloul a fost descoperit în 2014 în podul unei case din Toulouse, în sud-vestul Franţei, o descoperire calificată drept "foarte importantă" de către ministrul francez al Culturii doi ani mai târziu.
Caravaggio a anunţat existenţa unei pânze asemănătoare într-o scrisoare către un prieten. Dar atribuirea pânzelor marelui maestru al clarobscurului, mort la vârsta de 38 de ani în 1610 după o viaţă agitată, este greu de făcut din cauză că el nu îşi semna operele şi pentru că adesea au fost copiate.
O altă pânză "Judith et Holopherne" a lui Caravaggio din 1598 exista deja, fiind foarte diferită de pictura descoperită în Toulouse, un ulei de 144 pe 173 cm.
După ce a fost clasată tezaur naţional, împiedicând astfel vânzarea sa în străinătate până în noiembrie 2018, Statul francez a pierdut ocazia de a achiziţiona tabloul în cele 30 de luni cât putea să îşi exercite acest drept. Astfel, proprietarii au solicitat un certificat de export, care a fost automat acordat, a confirmat în ianuarie ministrul Culturii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...