Tabloul "Judith décapitant Holopherne/ Iudita tăind capul lui Holofern", atribuit maestrului italian Caravaggio după ce a fost descoperit în podul unei case din sudul Franţei în 2014 şi care a fost restaurat, va fi expus, joi, la Londra, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După doi ani de restaurare, acest tablou renascentist este considerat de unii drept ultima mare operă a pictorului italian. El reprezintă episodul biblic al uciderii generalului asirian Holofern de către Iudita, pentru a apăra oraşul Betulia. 

Tabloul a fost descoperit în 2014 în podul unei case din Toulouse, în sud-vestul Franţei, o descoperire calificată drept "foarte importantă" de către ministrul francez al Culturii doi ani mai târziu. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Caravaggio a anunţat existenţa unei pânze asemănătoare într-o scrisoare către un prieten. Dar atribuirea pânzelor marelui maestru al clarobscurului, mort la vârsta de 38 de ani în 1610 după o viaţă agitată, este greu de făcut din cauză că el nu îşi semna operele şi pentru că adesea au fost copiate. 

O altă pânză "Judith et Holopherne" a lui Caravaggio din 1598 exista deja, fiind foarte diferită de pictura descoperită în Toulouse, un ulei de 144 pe 173 cm. 

Expertul Eric Turquin, solicitat de proprietarii tabloului, este convins că este un Caravaggio. 

Un alt expert, recunoscut la nivel mondial, care a organizat mai multe retrospective ale operei artistului, Nicola Spinosa, a afirmat în 2016 pentru AFP că vede de asemenea "un Caravaggio autentic". 

"Este de o calitate excepţională şi corespunde celei mai prolifice perioade a pictorului, în jurul anului 1605, moment în care a transpus cel mai bine în pictură drama oamenilor", a adăugat el. 

Alţi cunoscători ai operei pictorului au atribuit tabloul lui Louis Finson, pictor flamand (1580-1617), contemporan cu Caravaggio şi care l-a copiat adesea. 

Opera nu se va alătura colecţiilor franceze. După ce a fost clasată tezaur naţional, împiedicând astfel vânzarea sa în străinătate până în noiembrie 2018, Statul francez a pierdut ocazia de a achiziţiona tabloul în cele 30 de luni cât putea să îşi exercite acest drept. Astfel, proprietarii au solicitat un certificat de export, care a fost automat acordat, a confirmat în ianuarie ministrul Culturii. 

Absenţa unei certitudini cu privire la autenticitate sau valoarea de piaţă crescută (120 de milioane de euro) a tabloului, în momentul în care bugetul muzeelor naţionale a fost redus, ar fi putut juca un rol important în decizia Statului de a nu deveni cumpărător. 

Lucrarea ar putea fi scoasă la licitaţie la sfârşitul primăverii, potrivit Artprice, societate expertă în comerţul cu obiecte de artă, conform căreia Eric Turquin va coordona această vânzare care va avea loc la Toulouse, după un turneu în străinătate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.