Consiliul Judeţean Sibiu a primit din partea Sindicatului Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat cererea de destituire a directorului Cristian Călin Lupeş, pe care membrii săi îl acuză de „decizii abuzive” şi „fals în documente oficiale”. La solicitarea News.ro, Consiliul Judeţean Sibiu a transmis că „încurajează dialogul intern şi rezolvarea amiabilă a diferendelor” şi că „nu a identificat nerespectări ale legislaţiei” în urma răspunsurilor primite.
Membrii Sindicatului Artiştilor Instrumentişti (SAIFS) din Filarmonica de Stat Sibiu protestează de mai multe săptămâni şi concertează cu banderole albe.
„Este parte a democraţiei ca în orice instituţie să se manifeste libertatea de exprimare, să existe opinii diferite între membrii colectivului ce compun acea instituţie”, a precizat CJ Sibiu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ceea ce priveşte acuzaţiile membrilor SAIFS cu privire la angajărilor făcute „fără concurs”, CJ Sibiu a subliniat că „politica de resurse umane este atributul conducerii instituţiei”. „Din informările făcute de conducerea Filarmonicii, toate angajările au fost făcute cu respectarea legislaţiei specifice instituţiilor de cultură, conform căreia, angajările se pot face atât prin concurs, cât şi fără concurs, pe o perioadă determinată”.
Artiştii de la Filarmonica de Stat din Sibiu l-au caracterizat pe directorul Cristian Lupeş "un om cu tulburări de personalitate, care are dificultăţi mari în a interacţiona cu cei din jur, manifestând frică la dezaprobarea acestora şi neputinţa de a purta un dialog". Sindicaliştii au subliniat că vor continua „acţiunea de a purta banderole albe pentru a atrage atenţia publicului, a opiniei publice şi a autorităţilor asupra neregulilor săvârşite de conducerea instituţiei”.
„Adresele depuse de Comitetul Sindical la CJ Sibiu au fost direcţionate către Filarmonică, solicitându-se puncte de vedere din partea conducerii. În urma răspunsurilor primite, nu au fost identificate nerespectări ale legislaţiei”, au explicat reprezentaţii de la Consiliul Judeţean.
Conform prevederilor art. 32 alin. (1) din OUG nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, „(1) Contractul de management încetează în următoarele cazuri:
a) Rezultatul evaluării anuale sub nota 7;
b) Expirarea duratei pentru care a fost încheiat;
c) Managerul nu mai îndeplineşte oricare dintre condiţiile prevăzute la art.3;
d) Renunţarea de către manager la mandatul încredinţat;
e) Cu acordul părţilor;
f) Decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească a managerului;
g) Constatarea neîndeplinirii obiectivelor, programului minimal din motive imputabile managerului, a nerealizării indicatorilor de referinţă stabiliţi prin contractul de management sau a prejudicierii imaginii instituţiei ori a autorităţii, precum şi constatarea nerespectării dispoziţiilor legate de îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 27”.
Cristian Călin Lupeş a obţinut nota maximă la evaluarea anuală, comisia de evaluare fiind formată din reputaţi membri ai comunităţii culturale sibiene şi naţionale, a mai precizat, pentru News.ro, CJ Sibiu.
Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu reprezentativ la nivel de unitate este compus din 43 de membri, ceea ce reprezintă peste două treimi din orchestră.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...