Membrii Sindicatului Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu cer demsia de onoare a directorului Cristian Lupeş, acuzându-l pe acesta de fraudă, fals în documente oficiale, abuzuri şi minciuni, caracterizându-l "un om cu tulburări de personalitate, care are dificultăţi mari în a interacţiona cu cei din jur, manifestând frică la dezaprobarea acestora şi neputinţa de a purta un dialog". Sindicaliştii spun, într-un comunicat transmis News.ro, că vor continua "acţiunea de a purta banderole albe şi la concertul din această săptămână, pentru a atrage atenţia publicului, a opiniei publice şi a autorităţilor asupra neregulilor săvârşite de conducerea instituţiei".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aflată în a şaptea săptămână consecutivă, acţiunea sindicaliştilor sibieni ajunge într-un punct culminant: după dezvăluirile făcute de membri ai orchestrei referitoare la falsul din documentele oficiale, precum şi continuarea deciziilor abuzive luate de managerul instituţiei, aceştia solicită demisia de onoare a lui Cristian Lupeş.

"Din cauza lipsei de disponibilitate pentru dialog din partea conducerii Filarmonicii Sibiu, ne vedem nevoiţi să ne adresăm, din nou, publicului sibian dar şi autorităţilor competente, pentru a clarifica cele expuse de către Filarmonica de Stat Sibiu în articolul: "Filarmonica de Stat Sibiu invită SAIFS să adopte o atitudine onestă şi constructivă".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit sindicaliştilor, "având în vedere manipularea informaţiei în spaţiul public, luarea de decizii în mod subiectiv şi doar în interesul propriu, cât şi pentru prejudiciul adus imaginii instituţiei pe care o conduceţi şi pentru incapacitatea managerială de proporţii prin nerespectarea şi îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor principale care vă revin prin lege, vă invităm, domnule manager, să vă depuneţi urgent demisia de onoare. În semn de integritate şi de bun-simţ, să onoraţi aceasta acţiune ar fi un exemplu al unui act cu adevărat onest şi constructiv".

Ei susţin spun că managerul Cristian Călin Lupeş "recurge în mod frecvent la dezinformare expunând doar parţial şi fragmentat, în funcţie de interesul personal, realitatea faptică. Exemplu cel mai elocvent este CV-ul fraudulos publicat nu doar pe pagina oficială a Filarmonicii de Stat Sibiu, pe pagina oficială a Orchestrelor şi a Corurilor Radio România şi pe pagina Festivalului Internaţional “George Enescu”.

Conform reprezentanţilor SAIFS, "această fraudă a fost dezvăluită de către artişti din Filarmonica Sibiu care au avut iniţiativa de a cerceta veridicitatea celor expuse de conducătorul instituţiei de cultură în CV-ul său: “În 2010 devine dirijor asistent al Bamberger Symphoniker Staatsphilharmonie, cu Jonathan Nott, şi al Tonhalle Zurich , Orchestre dela Suisse Romande, Geneva , Orchestra Rundfunk Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Orchestre de Chambre de Lausanne. Colaborează şi asistă dirijorii: Cristian Mandeal, Alexandre Myrat, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, David Zinman, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Andris Nelsons, Vladimir Jurowski, Herbert Blomstedt". 

În plus, "la întrebarea dacă dirijorul Cristian C. Lupeş a ocupat postul de dirijor asistent în orchestrele menţionate în CV-ul său, muzicienii au primit până astăzi următoarele răspunsuri: Bamberger Symphoniker - Bayerische Staatsphilharmonie: “Putem să confirmăm ca dl. Lupeş a lucrat cu Jonathan Nott, dirijorul nostru principal în perioada respectivă, în calitate de dirijor asistent făcând parte dintr-un curs de dirijat Erasmus schimb de experienţă, din 1 martie 2010 pana în 20 iunie 2010". 

“Poziţia de dirijor asistent există doar de când Paavo Järvi a fost numit dirijor principal în sezonul 2019/20. Este posibil ca dl. Cristian Călin Lupeş să fi avut ocazia să lucreze cu orchestra noastră în 2010, însă nu ca dirijor asistent”, a fost răspunsul din partea Tonhalle-Gesellschaft Zürich AG. 

Răspunsul Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin a fost: “Nu a avut poziţie fixă, poate ca asistent al unui dirijor pentru o înregistrare?”.

De asemenea muzicienii l-au contactat şi pe unul din dirijorii menţionaţi în CV, cu care pretinde că a colaborat sau pe care l-a asistat, este vorba de Alexandre Myrat, un dirijor excepţional care a dirijat Orchestra noastră, care însă nu a mai fost invitat la Sibiu de când Cristian Lupeş a devenit manager, care a clarificat următoarele: "Eu nu îmi amintesc deloc de aşa ceva! Am o amintire vagă despre el în două sau trei întâlniri în timpul unor călătorii la Bucureşti, probabil la Festivalul George Enescu. Posibil sa fi “asistat” la repetiţiile mele cu orchestra". 

Aşadar, spun sindicaliştii, "de patru ani (!) avem de a face cu o persoană care de la început nu a dat dovadă de bună credinţă şi de standarde morale şi etice ca să poată el însuşi să apeleze la onestitate sau atitudine constructivă".

SAIFS aminteşte că "prin articolul “Filarmonica de Stat Sibiu invită SAIFS să adopte o atitudine onestă şi constructivă”, managerul nu face decât să confirme în spaţiul public, că de patru ani colectivul artistic are de-a face cu un om cu tulburări de personalitate, care are dificultăţi mari în a interacţiona cu cei din jur, manifestând frică la dezaprobarea acestora şi neputinţa de a purta un dialog".

"Având în vedere că articolul la care facem replică este scris cu scop de dezinformare şi manipulare a opiniei publice prin afirmaţii lipsite de orice bază legitimă, afirmaţii care pun la îndoială capacităţile profesionale şi buna credinţă nu doar a angajaţilor instituţiei de cultura la care face referire, dar şi a specialiştilor în domeniile justiţiei şi sănătăţii publice, considerăm că devine redundant să răspundem punctual la fiecare punct expus de către conducerea instituţiei", se arată în mesajul SAIFS.

Conform reprezentanţilor Sindicatului,  afirmaţia emisă: “atitudinea ostilă faţă de un talentat muzician străin, invitat să colaboreze în orchestră, l-a determinat pe colegul nostru, domnul R.P., să nu îi permită invitatului să cânte în orchestră şi nici măcar să se aşeze în scenă” este total falsă şi constituie un act de dezinformare şi rea voinţă: muzicianul străin a cântat în cadrul FIlarmonicii de Stat Sibiu aşa cum publicul sibian a putut observa în concertul din 16 martie 2023. Participarea muzicianului invitat se poate dovedi prin declaraţii din partea colegilor, prin înregistrările video din arhiva filarmonicii, dar şi din pozele filarmonicii publicate pe reţele sociale. Totodată precizăm, că nici SAIFS şi nici R.P. ca solist instrumentist al partidei de oboi nu i-au cerut vreodată managerului să caute colaborator pentru partida de oboi, ci doar să scoată postul vacant la concurs, conform legislaţiei în vigoare. Astfel managerul a angajat instituţia (şi pe R.P. ca şef-partidă oboi) într-o situaţie jenantă şi absurdă pentru că promisese postul vacant din partida de oboi unui instrumentist italian, post care urma să-i fie acordat fără concurs şi anume prin acordul părţilor, aşa cum C. Lupeş înţelege că se fac angajările şi stimularea performanţei. Totodată, prezenţa instrumentistului invitat nu putea fi justificată în programele simfonice în care erau în distribuţie doar 2 oboi, programe care erau asigurate interpretativ de angajaţii instituţiei şi nu de colaboratori".

Angajări pe posturi vacante fără concurs

De asemenea, membrii Sindicatului spun că managerul C. Lupeş confundă conducerea instituţiei publice de cultură cu practica de impresariat artistic. De când a venit a impus angajările pe posturile vacante fără concurs. În ultimul an s-au făcut cel puţin 5 astfel de angajări doar în cadrul orchestrei, punând în pericol nivelul performanţei colectivului artistic, dar şi nerespectând legislaţia în vigoare, care prin Legea 53 din 2003 stabileşte ca: “Încadrarea salariaţilor la instituţiile şi autorităţile publice şi la alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz”.

Ei îl acuză pe manager că "a permis ştergerea comentariilor, restricţionarea şi limitarea persoanelor care pot lăsa comentarii la acest articol publicat pe reţelele sociale, excluzând inclusiv accesul muzicienilor şi membrilor filarmonicii la aceste comentarii".

Artiştii aşteaptă răspunsul la solicitarea de demitere din funcţie a managerului Cristian Călin Lupeş, emisă în urma votului favorabil al membrilor SAIFS şi depusă la Registratura Consiliul Judeţean Sibiu, în data de 10 martie 2023.

Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu reprezentativ la nivel de unitate este compus din 43 de membri, ceea ce reprezintă peste două treimi din orchestră. "Vom continua acţiunea noastră de a purta banderole albe şi la concertul din această săptămână, pentru a atrage atenţia publicului, a opiniei publice şi a autorităţilor asupra neregulilor săvârşite de conducerea instituţiei".  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.