Unele tipuri de garanţii de securitate pentru Ucraina „ar putea fi acceptabile”, a declarat joi negociatorul rus Kirill Dmitriev, în urma discuţiilor purtate la nivel înalt la Casa Albă în încercarea de a relansa negocierile de pace aflate în impas, relatează POLITICO.
Kirill Dmitriev, şeful fondului suveran de investiţii al Rusiei şi un consilier apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a venit la Washington în această săptămână în prima vizită rusă la nivel înalt în Statele Unite de când Moscova şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie 2022.
Dmitriev a avut două zile de discuţii cu emisarul american Steve Witkoff, care s-a întâlnit cu Putin la Moscova luna trecută ca parte a presiunilor preşedintelui Donald Trump pentru o încetare a focului şi un acord de pace între Rusia şi Ucraina.
O „ABATERE” DE LA POZIŢIA OBIŞNUITĂ A KREMLINULUI
Speranţele pentru un acord de pace au dispărut, Kievul acuzând Kremlinul că a încălcat în mod repetat o înţelegere de a nu lovi reciproc infrastructura şi centralele energetice. Vorbind pentru Fox News, Dmitriev a susţinut, la rândul său, că Ucraina a lovit obiective energetice ruseşti, dar a susţinut că discuţiile de la Casa Albă au avut un „rezultat pozitiv” şi a spus că Kremlinul ar putea fi deschis la acordarea unor garanţii de securitate pentru Kiev.
„Unele garanţii de securitate, într-o anumită formă, ar putea fi acceptabile”, a declarat Dmitriev, fără a preciza care sunt acestea. El a exclus însă aderarea Ucrainei la NATO, considerând că aceasta „nu este deloc posibilă”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine de mult timp că garanţiile de securitate, cum ar fi aderarea la NATO sau prezenţa forţelor de menţinere a păcii americane şi europene în Ucraina, sunt singura modalitate de a se asigura că Moscova nu va ataca din nou.
Remarcile lui Dmitriev reprezintă o abatere de la poziţia obişnuită a Kremlinului, notează POLITICO. Putin a declarat că pacea ar fi posibilă numai dacă Ucraina ar trece prin „demilitarizare”, în timp ce diplomatul său de top, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova se opune „categoric” ca trupele europene să acţioneze ca forţe de menţinere a păcii.
Ucraina şi aliaţii săi au acuzat Rusia că tergiversează şi blochează negocierile prezentând o listă de condiţii şi cereri, în timp ce doreşte să fie văzută ca dispusă să negocieze pacea. Luna trecută, Trump a admis că Putin ar putea „trage de timp” în privinţa unei încetări a focului, iar săptămâna trecută a declarat că este „supărat” pe liderul de la Kremlin după ce acesta a cerut ca Zelenski să fie demis.
„O DINAMICĂ POZITIVĂ”
Membri ai cercului restrâns al lui Trump l-au îndemnat pe preşedintele american să nu accepte nicio condiţie din partea lui Putin până când Moscova nu se angajează la o încetare reală a focului, a relatat joi NBC.
Kirill Dmitriev a declarat joi că după discuţiile de la Casa Albă a văzut o „dinamică pozitivă” în relaţiile dintre Moscova şi Washington, deşi ar fi necesare mai multe întâlniri pentru a rezolva diferendele. Dmitriev, vorbind atât pentru mass-media din Rusia, cât şi din SUA, după discuţiile cu oficiali din administraţia preşedintelui Donald Trump, a mai spus că vede perspective pentru începutul unei soluţii la războiul de peste trei ani din Ucraina, scrie Reuters.
El a declarat că discuţiile sale de la Washington au atins subiecte variate, de la producţia de metale rare, cooperarea în regiunea arctică până la zborul cu echipaj pe Marte. El a mai spus că se lucrează la restabilirea legăturilor aeriene directe.
Vizita lui Dmitriev la Washington urmează discuţiilor americano-ruse din Arabia Saudită şi acordului pentru un armistiţiu - mediat de SUA - în privinţa obiectivelor energetice şi navigaţiei în Marea Neagră.
„Fără îndoială, observăm o dinamică pozitivă în relaţiile noastre”, l-au citat agenţiile de presă ruse „Va fi încă nevoie de o serie de întâlniri pentru a ne rezolva toate diferendele. Dar principalul lucru pe care îl observăm este o atitudine pozitivă, creativă”, a spus Dmitriev. „Vedem absolut clar că administraţia preşedintelui intenţionează să rezolve problemele, spre deosebire de preşedintele (Joe) Biden. Ei se comportă cu mare respect, pun multe întrebări, găsesc compromisuri”, a dezvăluit el.
Dmitriev a declarat pentru CNN că, odată cu administraţia Trump, el vede perspective pentru o soluţie diplomatică la războiul din Ucraina. „Cred că (odată cu) administraţia Trump, suntem acum în faza în care ne gândim ce este posibil, ce poate funcţiona cu adevărat şi cum putem găsi o soluţie pe termen lung”, a spus Dmitriev. „Cred că o soluţie pe termen lung este ceea ce este necesar, deoarece ne gândim, de asemenea, la securitatea globală, cum să ne asigurăm că preocupările de securitate ale Rusiei sunt luate în considerare”, a adăugat el.
El a afirmat că progresele au fost favorizate de discuţiile din Arabia Saudită şi de activitatea emisarului american Steve Witkoff.
Witkoff, un emisar Trump care a preluat conducerea contactelor administraţiei cu Kremlinul, l-a invitat pe Dmitriev în Statele Unite săptămâna trecută, au declarat oficialii americani.
SUA, INVITATE SĂ UMPLE GOLUL LĂSAT DE EUROPENI ÎN RUSIA
Dmitriev, citat de agenţiile ruse, a declarat că firmele americane sunt interesate de Rusia şi „doresc să umple nişele companiilor europene care au plecat. Vedem că limitările ideologice care există printre companiile europene ar putea foarte bine să permită companiilor americane să umple o serie de nişe”, a punctat emisarul lui Putin.
Discuţiile s-au extins la dezvoltarea Arcticii, metalele rare şi alte sectoare „în care putem construi relaţii creative şi pozitive”, a dezvăluit el.
„Am declarat oficial că ne-ar plăcea să lucrăm cu Elon Musk la o misiune pe Marte, deoarece credem că Rusia are o anumită tehnologie nucleară care poate fi utilă”, a declarat Dmitriev pentru Newsmax.
Anterior, în comentariile postate pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Dmitriev afirmase că „forţe” - neidentificate - încearcă să semene tensiuni între Rusia şi Statele Unite.
„Astăzi, numeroase forţe interesate de menţinerea tensiunii stau în calea restabilirii cooperării constructive... Aceste forţe denaturează în mod deliberat poziţia Rusiei, încercând să perturbe orice pas spre dialog, fără a cruţa nici bani, nici resurse pentru aceasta”, a scris Dmitriev. „Oponenţii apropierii se tem că Rusia şi Statele Unite vor găsi un teren comun, vor începe să se înţeleagă mai bine şi vor construi o cooperare atât în afacerile internaţionale, cât şi în economie”, a adăugat el. Restabilirea dialogului a fost „un proces dificil şi treptat. Dar fiecare întâlnire, fiecare conversaţie sinceră ne permite să avansăm”, a punctat emisarul.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.