Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, miercuri, că va analiza şi promova revizuirea reglementărilor internaţionale curente referitoare la limitele EPFD (densitate agregată a fluxului de putere echivalentă). Modificarea va permite utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi dezvoltarea de noi tehnologii şi servicii de comunicaţii prin satelit. ”În urma testului desfăşurat în România de către compania americană SpaceX, care va prezenta concluziile sale în cadrul reuniunilor UIT la nivel international, ANCOM va susţine activ, prin contribuţia sa, procesul de actualizare a reglementărilor privind utilizarea eficientă şi sigură a spectrului radio pentru comunicaţiile prin satelit”, arată ANCOM.
”Ca urmare a mandatului primit din partea prim-ministrului României, ANCOM va analiza şi promova activ revizuirea reglementărilor internaţionale curente referitoare la limitele EPFD în grupurile de lucru ale forurilor internaţionale de decizie. Modificarea acestor limite va permite utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi va deschide calea pentru dezvoltarea noilor tehnologii şi servicii de comunicaţii prin satelit pentru toate companiile din lume care oferă astfel de servicii (SpaceX, Eutelsat/OneWeb, Amazon etc.)”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de ANCOM.
Potrivit sursei citate, la ultima Conferinţa Mondială a Radiocomunicaţiilor (WRC-23), s-a subliniat faptul că limitele de densitate agregată a fluxului de putere echivalentă (EPFD) au fost elaborate şi convenite în urmă cu 25 de ani şi că sistemele NGSO, care funcţionează în anumite benzi de frecvenţe, sunt restricţionate să îndeplinească aceste limite pentru a se asigura că nu provoacă interferenţe prejudiciabile reţelelor GSO. În acest cadru, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT) a fost mandatată să efectueze studii tehnice privind posibilitatea modificării limitelor EPFD şi să prezinte rezultatele peste 4 ani, în cadrul următoarei conferinţe WRC, fără implicaţii în zona de reglementare.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României
”În urma testului desfăşurat în România de către compania americană SpaceX, care va prezenta concluziile sale în cadrul reuniunilor UIT la nivel international, ANCOM va susţine activ, prin contribuţia sa, procesul de actualizare a reglementărilor privind utilizarea eficientă şi sigură a spectrului radio pentru comunicaţiile prin satelit. Acest test-pilot a reprezentat o premieră pentru România şi pentru întreaga lume şi un exemplu de colaborare eficientă între autoritate şi industrie. Testul a demonstrat că sistemele moderne de comunicaţii prin satelit pot coexista cu infrastructura existentă, facilitând astfel dezvoltarea de noi servicii atât în România, cât şi la nivel internaţional”, adaugă ANCOM.
Toate aceste măsuri vor încuraja dezvoltarea accelerată a acestor tehnologii, cu beneficii pentru cetăţeni şi pentru industrie:
- Internet accesibil: zonele rurale vor beneficia de conexiuni de internet prin satelit mai rapide.
- Egalitate digitală: decalajul urban-rural se va reduce, îmbunătăţind calitatea vieţii cetăţenilor.
- Neutralitate: decizia sprijină toţi operatorii NGSO, atrăgând investiţii variate.
- Comunicaţii neîntrerupte în cazul situaţiilor de urgenţă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.