În anul centenarului său, Institutul Francez din România lansează Orizont Sonor - un proiect interdisciplinar inovator organizat în cooperare cu Longueur d’Ondes (Franţa) - unul dintre cele mai mari festivaluri de radio şi sunet din lume, ajuns anul acesta la cea de-a 20-a ediţie, şi Semi Silent (România) - platformă de podcast dedicată creaţiei sonore, creaţiei radiofonice şi înregistrărilor audio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orizont Sonor este gândit să aibă două etape: prima - o serie de workshopuri de mediere, alfabetizare media şi profesionalizare, urmată de o a doua - un festival care pune în lumină proiecte de podcast radio şi de creaţie sonoră. Festivalul va avea loc între 19-21 septembrie la Constanţa.

„Orizont Sonor face parte dintr-o serie de proiecte de cooperare media susţinute de-a lungul anilor de Institutul Francez din România care sărbătoreşte anul acesta 100 de ani. Un exemplu în acest sens este seria de ateliere de podcast pentru adolescenţi deja implementată în bibliotecile şi mediatecile din reţeaua noastră. Orizont Sonor vine în completarea acestui demers, fiind un proiect nou şi inovator care reuneşte profesioniştii români şi francezi, cu un focus pe regiunea Mării Neagre şi a Europei de Sud-Est. Într-o eră a naraţiunilor şi contra-naraţiunilor, în care dezinformarea sau informarea eronată poate juca un rol decisiv, este important să susţinem profesioniştii din media, proiecte de radio şi podcast dar şi facilitarea schimbului de expertiză profesională în aceste domenii“, a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În România, Institutul Francez este conectat la o reţea de profesionişti şi artişti de creaţie sonoră şi radio alături de care dezvoltă proiecte culturale şi media bazându-se pe parteneri strategici precum Semi Silent, reprezentat de Anamaria Pravicencu - partener şi curator asociat al proiectului. „Trăim într-o lume a culturii vizuale şi a divertismentului. Nu mai avem răbdare să ascultăm sunetele din care e făcută lumea din jurul nostru. Radiourile, multe dintre ele devenite suport pentru publicitate, nu mai sunt fereastra spre lume şi spre cunoaştere ale deceniilor trecute... Cu toate acestea, era digitală a reuşit să răstoarne din nou ierarhiile şi a creat noi spaţii pentru conţinuturi audio, fie ele fizice, virtuale sau mentale. Orizont Sonor vă invită să descoperiţi diversitatea culturilor sonore, de la reportaj la documentar prin întâlniri cu autori din jurul Mării Negre, şi de la creaţia sonoră la ficţiunea radiofonică prin lucrări cu sunetele oceanelor îndepărtate sau a râurilor apropiate. Punerea în context a memoriei, jurnalul de călătorie, reflecţia asupra ecologiei şi vieţii, şi chiar a locuirii, o multitudine de scrieri sonore şi totodată o invitaţie la audiţie şi dialog, o întâlnire excepţională cu profesionişti ai universului sonor şi radiofonic din Europa“, a declarat aceasta.

Un alt partener important este Longueur d’Ondes care ajută, de asemenea, pe partea curatorială, având o experienţă de lungă durată în promovarea creaţiilor sonore. Faptul că sediul lor este în Brest (Franţa) a inspirat alegerea locaţiei Festivalului Orizont Sonor care se va desfăşura la Constanţa - oraş înfrăţit de mai bine de 30 de ani cu Brest.

„Orizont Sonor reprezintă pentru cele două oraşe oportunitatea de a-şi propulsa cooperarea de lungă durată în noile domenii media, fapt care ar putea înlesni o nouă gamă de proiecte şi schimburi între ele în viitorul apropiat”, a completat Julien Chiappone-Lucchesi.

De la un ţărm la celălalt, de-a lungul Europei, Orizont Sonor urmează calea inerentă a «Proiectului NARDIV - Uniţi în Diversitate Narativă» în care este implicat şi Institutul Francez din România care organizează o serie de evenimente ce aduc împreună parteneri de pe întregul continent (Franţa, Germania, Polonia, Slovacia, România, Ţările de Jos), pentru a explora şi a traşa perspective comune între Est şi Vest asupra multor subiecte culturale europene. Orizont Sonor ancorează perspectiva Est/Vest în Marea Neagră, concentrându-se pe radio, sunet şi culturile new media.

Prima etapă a proiectului este deja în desfăşurare - primul workshop, dedicat podcastului jurnalistic, a avut loc în luna mai şi a fost adresat profesioniştilor din presă, studenţilor dar şi părţilor interesate din ONG-uri şi asociaţii din Constanţa. Workshop-ul a fost co-organizat cu Radio Comunitaria (cu sprijinul Centrului Comunitar pentru Incluziune şi Inovare Socială Constanţa). Atelierul condus de Marie Guérin, regizor muzical la Radio France, a fost axat pe expertiza profesională în scriere, înregistrare şi editare şi a dus la realizarea unui scurt podcast jurnalistic legat de oraşul Constanţa.

Luna iunie a fost dedicată podcast-ului dramă/ficţiune, adresat tinerilor profesionişti în podcast şi studenţilor la arte. Atelierul a fost organizat împreună cu Radio România în cadrul Grand Prix Nova (festival internaţional de dramaturgie radiofonică). În scopul promovării şi susţinerii talentelor din regiunea Mării Negre, apelul pentru participanţi a fost deschis şi pentru cei din Turcia şi Georgia. Un tânăr din Istanbul a fost invitat de Institutul Francez din România şi a participat la atelier alături de un artist din Republica Moldova. Atelierul a fost condus de Benjamin Abitan, autor francez şi regizor de teatru radiofonic (Arte Radio, Radio France) şi Ilinca Stihi, profesionistă de radio de origine română şi regizoare Radio România).

Workshopurile din iulie sunt dedicate creaţiei sonore şi adresate artiştilor, studenţilor şi creatorilor de sunet din România şi din alte ţări europene. Atelierul este organizat împreună cu Semi Silent în cadrul Sonic Future Residencies şi este coordonat de Stéphane Marin, artist de sunet francez a cărui activitate se bazează în mare parte pe înregistrări de teren şi ambientale, şi de Anamaria Pravicencu, artist de sunet, fondator şi curator al Semi Silent.

Fiecare sesiune de întâlniri a dus la producerea de podcast-uri şi piese sonore care vor fi prezentate la Festival în septembrie.

Festivalul Orizont Sonor va avea loc la Constanta, între 19 şi 21 septembrie, şi va reuni producători de radio, autori de podcasturi, creatori de sunet, jurnalişti şi cercetători din Bulgaria, Franţa, Georgia, Germania, România, Turcia şi Ucraina.

Publicul va putea asista la paneluri şi la discuţii pe mai multe teme (producţie de podcast în epoca new media şi social media, podcast care abordează probleme de mediu, podcast jurnalistic şi documentar în vremuri de conflict, lupta împotriva dezinformării, creaţia de sunet, etc.), sesiuni de ascultare, plimbări sonore prin Constanţa, etc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.