În seria Muzica Secolului XXI din cadrul Festivalului Internaţional „Geoge Enescu” 2021, pe 4 septembrie la Sala Radio, publicul va asculta lucrări de Cornel Ţăranu, Jiří Kadeřábek, Dieter Ammann şi Pascal Dusapin în interpretarea pianistului Andreas Haefliger, sopranei Diana Ţugui şi a mezzosopranei Iulia Merca, alături de Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.
News.ro prezintă portretele artiştilor şi formaţiilor incluse în seria Muzica Secolului XXI în programul Festivalului (28 august - 26 septembrie).
Soprana Diana Ţugui este o artistă plurivalentă care, pe lângă rolurile din operă în care s-a consacrat, abordează cu mult succes şi genul vocal simfonic, opereta, liedul şi chiar musicalul. A colaborat cu toate filarmonicile şi teatrele de operă din ţară, iar în ultimii şaisprezece ani a avut numeroase apariţii pe scene importante ale Europei. Este laureată a numeroase concursuri internaţionale cum sunt „Jaume Aragall”, „Wilhem Stenhammar”, „Vox Artis”, „Elena Teodorini”. În anul 2015 a fost desemnată „Cea mai bună soprană” la Gala Operelor Naţionale iar în 2018 a primit premiul „Lya Hubic” pentru cea mai bună soprană.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Repertoriul operistic al Dianei Ţugui cuprinde mai bine de douăzeci de roluri marcante - Violeta în „Traviata”, Lucia în Lucia di Lammermoor, Mimi şi Musetta în „La Bohème”, Elvira în „I puritani”, Adina în „L’elisir d’amore”. În prezent, este solistă a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi în paralel cu activitatea de pe principala scenă lirică a Transilvaniei, Diana Ţugui îşi continuă cariera şi pe scenele europene.
Pianistul Andreas Haefliger "face parte din acel grup de elită de interpreţi - unul dintre cei mai serioşi şi mai exigenţi pianişti din circuitul actual, cu o virtuozitate uluitoare - un beethovenian desăvârşit". (Telegraph, mai 2018).
Născut într-o familie de muzicieni elveţieni, crescut în Germania şi şcolit la Julliard în New York, Haefliger este aplaudat la scenă deschisă pentru interpretările lucrărilor lui Beethoven. Haefliger a interpretat de-a lungul vremii în compania Filarmonicii din New York, Orchestrei din Cleveland, Filarmonicii din Los Angeles, Boston Symphony, Pittsburgh, Chicago şi San Francisco Symphony Orchestras, printre altele.
În Europa, a interpretat alături de Royal Concertgebouw, Filarmonica din Rotterdam, Orchestra Filarmonică din München Philharmonic, Orchestra Festivalului de la Budapesta, Deutsche Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre de Paris, Orchestra Simfonică din Londra şi Orchestra Simfonică din Viena.
Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, mezzosoprana Iulia Merca este solistă a Operei Române din Cluj-Napoca, începând cu anul 2009. În 19 ani de activitate alături de ansamblul clujean a debutat în mai multe spectacole realizate în premieră, cum ar fi „Maria de Buenos Aires” (A. Piazolla), „Oreste/Oedipe” (C. Ţăranu), Nabucco 12 (spectacol de A. Hausvater pe muzica lui G.Verdi), „Rake's Progress” (I. Stravinski), „Tannhauser” (R. Wagner), „Werther” (J. Massenet), Zorba (M. Theodorakis) sau „Lăsaţi-mă să cânt” (Gh. Dendrino), şi altele.
Aceasta a interpretat şi roluri de repertoriu cum ar fi Carmen, Rosina, Angelina, Eliza Doolitle sau Dorabella.
A participat şi la diverse cursuri de măiestrie în ţară şi în străinătate, conduse de Ionel Pantea (Bucureşti 2000), Stephano Gibellato (Venezia 2002), Anthony Spiry (Schwetzingen 2003), Sonia Ghazarian (Wiena 2005), Diane Soveiro (New York 2010), Viorica Cortez (Cluj 2016), Giuseppe Sabbatini (Sofia, Roma 2017). Activitatea artistică a artistei cuprinde concerte camerale de muzică şi poezie, spectacole de operă, musical sau teatru, interpretările sale fiind apreciate pe mai multe meridiane (Tokio, New York sau Kullu, India). Începând cu anul 2012 se alătură formaţiei de muzică pop-rock Semnal M, înfiinţată de Iuliu Merca în 1977, alături de care susţine, ocazional, concerte în calitate de solist vocal şi keyboards.
Pe 4 septembrie, publicul va asculta, la Sala Radio, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, condusă de Alexander Liebreich.
În program, lucrări de Cornel Ţăranu, Jiří Kadeřábek, Dieter Ammann şi Pascal Dusapin, în interpretarea lui Andreas Haefliger, la pian, a sopranei Diana Ţugui şi a mezzosopranei Iulia Merca.
Muzica secolului XXI - concept din 2017
Muzica secolului XXI este un concept nou, introdus în programul Festivalului „Enescu” în 2017, la iniţiativa directorului artistic Vladimir Jurowski. Ceea ce este specific pentru această secţiune este că mari interpreţi internaţionali cântă împreună cu muzicieni români lucrări ale unor compozitori cunoscuţi care vin la Bucureşti pentru Festival.
A luat naştere din dorinţa de a crea o punte de legătură între publicul român şi actualitatea compoziţiei internaţionale. Seria aduce pe scena Sălii Radio unele dintre cele mai importante creaţii ale prezentului, semnate de compozitori reputaţi, unii dintre ei fiind prezenţi şi ca solişti ai propriilor lucrări: între alţii, Pascal Dusapin, Dan Dediu, Tim Benjamin, Salvatore Sciarrino, Avishai Cohen şi Fazil Say.
Contactul muzicienilor români cu creaţia contemporană internaţională este întărit graţie iniţiativei Festivalului „George Enescu” de a dedica şase din cele şapte concerte ale seriei orchestrelor româneşti.
Alături de dirijori invitaţi precum John Axelrod, Jessica Cottis sau Alexander Liebreich, ediţia din 2021 aduce pe scenă orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Bacău, Timişoara, Iaşi, Sibiu şi Orchestra Simfonică Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...