Lucrările de consolidare la Palatul Cantacuzino din Bucureşti, cel care găzduieşte Muzeul Naţional „George Enescu”, vor debuta în această toamnă, a asigurat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, în conferinţa de presă care a anunţat deschiderea Festivalului „George Enescu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Prin acordul României cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei avem o sumă de câteva milioane de euro. Am depăşit fazele de licitaţie şi în toamnă demarează lucrările de consolidare. Vom începe cu clădirea din spate, acolo unde a locuit maestrul pentru ca între timp să putem găsi soluţii pentru aşezarea patrimoniului de acolo”, a precizat ministrul. 

În ceea ce priveşte licitaţia din 22 septembrie, de la casa Historic, în care sunt scoase la vânzare mai multe obiecte care i-ar fi aparţinut marelui compozitor, Gheorghiu a precizat: „Până la exercitarea sau nu a dreptului de preempţiune trebuie să ne lămurim cât de autentice sunt acele obiecte. Cele două dosare pentru clasarea partiturii şi a vioarei prezente în licitaţie au ajuns la Minister. Ele vor fi analizate în următoarea şedinţă a Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor care poate decide sau nu clasarea lor, adică vor spune dacă sunt de patrimoniu cultural sau nu. Manuscrisul „Oedip„ se află la Muzeul „Enescu” iar muzicologii din instituţie lucrează la dosarul prin care vor solicita clasarea acesteia. Vioara aflată în licitaţie nu e Guarnieri, ci tip Guarnieri”. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Casa de licitaţii Historic va organiza pe 22 septembrie, de la ora 18.30, o sesiune de vânzări „George Enescu - Univers şi Creaţie” cu 190 de loturi. În această sesiune sunt scoase la vânzare o partitură-manuscris a operei „Oedipe” şi o vioară care a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României.

Festivalul Internaţional „George Enescu” 2021 este programat să aibă loc între 28 august şi 26 septembrie 2021, cu un program artistic susţinut de 3.500 de artişti străini şi români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar şi cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artişti, organizatori şi jurnalişti.

Programul ediţiei a 25-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.

Spre deosebire de celelalte ediţii, Festivalul „Enescu” 2021 va trece printr-o serie de transformări şi adaptări, pentru a face faţă provocărilor pandemiei. Cele 78 de concerte sunt organizate în patru serii: Mari Orchestre ale Lumii (concerte desfăşurate la Sala Palatului), Concerte şi Recitaluri (la Ateneul Român, după-amiaza), Muzica Secolului XXI (la Sala Radio) şi Enescu şi Contemporanii (concerte de dimineaţă, la Sala Auditorium).

Festivalul va marca 140 de ani de la naşterea lui George Enescu şi de aceea va oferi publicului cel mai mare program de lucrări enesciene din istoria sa, interpretate de artişti şi orchestre internaţionale, incluzând aici şi patru simfonii. Va fi în egală măsură o ediţie jubiliară, deoarece festivalul ajunge în acest an la cea de-a 25-a ediţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.