Festivalul Internaţional „George Enescu” a primit vineri, cu o zi înainte de startul celei dea 25-a ediţii, diploma Înaltului Patronaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis.
Cea de-a 25-a ediţie a festivalului va începe sâmbătă, cu un concert susţinut de Filarmonica „George Enescu”, dirijat de Paavo Jarvi, cu violonista Hilary Hahn în rol de solistă, şi se va încheia pe 26 septembrie.
La conferinţa de presă organizată vineri pentru a marca deschiderea festivalului, directorul executiv al festivalului, Mihai Constantinescu, a primit din partea lui Sergiu Nistor, consilier prezidenţial pe probleme de cultură, diploma de Înalt Patronaj acordată evenimentului de preşedintele Klaus Iohannis.
„Această diplomă de Înalt Patronaj dă expresia aprecierii de care se bucură acest festival din partea preşedintelui, la rândul său arătând aprecierea de care această manifestare să bucură în rândul publicului românesc şi în dialogul cultural internaţional, în care festivalul este, probabil, cea mai importantă manifestare românească”, a spus Nistor.
Consilierul a subliniat că împlinirea, în 2021, a 140 de ani de la naşterea lui George Enescu este un alt argument al Înaltului Patronaj al preşedintelui, la fel şi aniversarea dialogului politic la cel mai înalt nivel dintre România şi Franţa.
„Festivalul nu poate fi rupt de Concurs, pentru că sunt cele două feţe ale moştenirii lui George Enescu: cultuvarea valorilor şi promovarea lor în plan internaţional”, a mai spus Nistor.
Prezent la conferinţă, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a declarat: „Mă bucur că avem şansa de a participa la această deschidere, pentru că perioada tulbure prin care am trecut a pus sub semnul întrebării posibilitatea desfăşurării multor evenimente importante, dar cred că cel mai important, la care ne-am gândit cu toţii, este Festivalul Internaţional «George Enescu»”.
El a punctat că acum suntem „cu un pas mai aproape de societatea cu care ne obişnuiserăm şi de care am fost privaţi”.
„Realitatea recentă ne-a făcut să apreciem mult mai mult tot ceea ce ne înconjoară, să ne bucurăm de fiecare sunet. Festivalul ne aminteşte de importanţa răgazului de a asculta. O societate armonioasă nu există în lipsa actului de ascultare, învăţarea este deficitară în lipsa lui, iar evoluţia e anevoioasă”, a mai spus Gheorghiu.
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, s-a arătat „deosebit de mândru” că evenimentul are loc la Bucureşti şi a promis că instituţia pe care o conduce, co-producător al festivalului din 2003, îl va susţine în viitor.
„Anul acesta am contribuit cu o sumă care ne-am fi dorit să fie mai mare, dar astea sunt vremurile pe care le trăim... O sumă care contribuie la susţinerea unor artişti care vor cânta aici. De asemenea, în ceea ce priveşte logistica, am ajutat şi vom ajuta cu tot ce e nevoie. Ne exprimăm susţinerea acum şi la toate ediţiile următoare”.
Ediţia din acest an se desfăşoară în condiţii „foarte dificile”, a spus vineri, Oana Marinescu, directorul de comunicare al evenimentului. Publicul va trebui să respecte o serie de măsuri. La Ateneul Român, accesul va fi făcut exclusiv pe bază de certificat verde, la fel şi la sala Auditorium. În toată sălile va fi obligatorie purtarea măştii şi respectarea distanţării.
Mihai Constantinescu a punctat provocările pe care le-a presupus organizarea unui astfel de eveniment, mai ales în contextul crizei sanitare. El a remarcat faptul că seria de concerte Muzica Secolului XXI, considerată până acum „cenuşăreasa” festivalului, creşte treptat şi că, din cauza pandemiei, organizatorii au fost nevoiţi să anuleze anul acesta seria de concerte de noapte.
„Este foarte greu şi va fi foarte greu până pe 27 septembrie, pentru că lucrurile, aşa cum sunt acum, nu se termină uşor. Din acest motiv trebuie să ne luăm toate măsurile pentru ca să avem festival până pe 26 septembrie. Apelăm şi la public, şi la artiştii români, la toată lumea care vrea să vadă muzică bună în România, la Bucureşti şi nu numai. Încercăm, prin acest festival, să aducem după 18 luni de linişte cea ce este mai frumos şi mai bun şi sperăm ca pe 27 (septembrie, n.r.), atunci când se va fi încheiat, să continue această muzică pe care noi o propunem în toate orchestrele, sălile de concerte. Sperăm în vremuri mai bune pe care muzica trebuie să ni le ofere”.
Constantinescu a adăugat: „Provocarea cea mai mare este vaccinarea, restul vine de la sine. Nu mai sunt alte provocări. Vaccinarea, testarea sunt marile provocări ale festivalului. Le avem, o să avem şi festivalul. N-o să le avem, sper să ne descurcăm”.
Festivalul Internaţional „George Enescu” 2021 este programat să aibă loc între 28 august şi 26 septembrie 2021, cu un program artistic susţinut de 3.500 de artişti străini şi români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar şi cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artişti, organizatori şi jurnalişti.
Programul ediţiei a 25-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.
Spre deosebire de celelalte ediţii, Festivalul „Enescu” 2021 va trece printr-o serie de transformări şi adaptări, pentru a face faţă provocărilor pandemiei. Cele 78 de concerte sunt organizate în patru serii: Mari Orchestre ale Lumii (concerte desfăşurate la Sala Palatului), Concerte şi Recitaluri (la Ateneul Român, după-amiaza), Muzica Secolului XXI (la Sala Radio) şi Enescu şi Contemporanii (concerte de dimineaţă, la Sala Auditorium).
Festivalul va marca 140 de ani de la naşterea lui George Enescu şi de aceea va oferi publicului cel mai mare program de lucrări enesciene din istoria sa, interpretate de artişti şi orchestre internaţionale, incluzând aici şi patru simfonii. Va fi în egală măsură o ediţie jubiliară, deoarece festivalul ajunge în acest an la cea de-a 25-a ediţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.