Expoziţia „Eroi Necunoscuţii”, iniţiativă a Muzeului Abandonului, va putea fi văzută în perioada 15 - 27 octombrie va avea loc, la ARCUB - Hanul Gabroveni. Proiectul sondează istoriile unor oameni obişnuiţi, care în contextul neobişnuit şi dramatic al orfelinatelor României din anii 90’ au ales calea cea lungă şi istovitoare a eroismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Expoziţia va putea fi vizitată, cu acces gratuit, de marţi până duminică, între orele 12:00 - 20:00, la ARCUB - Hanul Gabroveni, Sala Bolţilor.

Muzeului Abandonului este primul muzeu digital şi participativ din România, dedicat unei cauze sociale. Cercetăm, arhivăm, expunem şi aducem la lumină, de 3 ani, zeci de mii de documente care vorbesc despre cea mai sumbră pagină a istoriei recente a României - cea a milionului de copii abandonaţi în ultima jumătate de secol. Dacă acum 35 de ani, în haosul din primele zile ale libertăţii, pentru noi era greu de spus ce imagine era mai atroce în peisajul post-revoluţionar, pentru jurnaliştii străini a fost evident. Mai mult decât orice instantaneu al violenţelor generate de lupta pentru libertate, cel mai tare i-au marcat pe occidentali imaginile copiilor din instituţii. Acestea au făcut înconjurul lumii şi un val de empatie fără precedent a făcut ca sute de tone de ajutoare să vină către ţara noastră şi mai ales mii sau poate chiar zeci de mii de voluntari, care au ales să ajute copiii României.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Cercetătorii au găsit aceste poveşti senzaţionale, ale unor oameni care şi-au abandonat confortul vieţii lor din Franţa, Anglia, America şi chiar Noua Zeelandă, pentru a avea grijă de copiii abandonaţi ai României. Unii au rămas zile sau săptămâni, alţii ani sau zeci de ani. Şi sunt şi cei care au rămas aici pentru veşnicie, dorindu-şi ca mormântul lor să fie aproape de copiii pentru care şi-au schimbat tot sensul existenţei.

Zece astfel de portrete veţi găsi în expoziţia „Eroi necunoscuţi”, găzduită de ARCUB. Sunt oameni care au înţeles că erau singura opţiune pentru copiii instituţionalizaţi. Printre eroii propuşi de Muzeul Abandonului pentru această expoziţie se află: Monica McDaid - fondatoarea asociaţiei O Nouă Viaţă din Siret şi Olivia Harrison - fondatoarea Romanian Angel Appeal, ambele din Marea Britanie. Evelyne Soayez - chinetoterapeut francez şi colaborator al fundaţiei SERA România şi Robyn Beckerleg - asistentă medicală din Noua Zeelandă, specializată în pediatrie, dar şi Linda Barr - asistentă medicală cu specializare în psihiatrie, din Scoţia. Apoi fotograful Thomas Szalay şi jurnalistul John Upton, dar şi Sandie şi Bruce Tanner, soţii care aveau în grijă o farmacie şi apoi au ajuns să aibă în grijă sute de copii de la Nicoreşti - toţi patru fiind cetăţeni americani.

Toată această listă de oameni cu zero conexiuni cu ţara noastră, până la momentul întâlnirii cu copiii abandonaţi ai României, se încheie cu Prinţesele Marina Sturdza şi Ecaterina Olimpia Caradja. Ambele exilate în timpul comunismului şi deposedate de toate bunurile şi istoria familiilor lor, aleg să se întoarcă în România pentru a alina suferinţele abandonului. 

„Eroii din expoziţia noastră nu au superputeri, aripi sau capacităţi magice. Eroii noştri nu sunt nici măcar neînfricaţi, cred că au fost cei care au plâns uneori în somn de grozăvia lucrurilor pe care le-au trăit şi cărora le-au supravieţuit. Sunt mulţi astfel de oameni care au ales, într-un moment dramatic, să fie eroi: pentru un minut, o zi sau o viaţă. Dacă ştiţi astfel de oameni, care au schimbat vieţile copiilor abandonaţi ai României, aşteptăm poveştile voastre. Înainte de a fi orice altceva, Muzeul Abandonului este un muzeu participativ, un muzeu creat chiar din poveştile voastre”, spune Oana Drăgulinescu, fondator Muzeul Abandonului. 

Muzeul Abandonului a fost distins în anul 2022 la Gala Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Socială şi Dialog Intercultural şi la Gala Societăţii Civile cu trei Premii I la secţiunile: Artă şi Cultură, Impact Social şi Campanii de comunicare pe teme sociale. În anul 2023 a primit Golden Award for Excellence in the Art and Culture la Romanian PR Awards. În 2024 a fost nominalizat printre cinci cele mai bune proiecte muzeale din lume la categoria BEST USE OF DIGITAL, în cadrul Museums and Heritage Awards - Londra. De asemenea, a fost distins cu Premiul I la Secţiunea Artă şi Cultură şi Premiul pentru Impact Social pentru “Unboxing Muzeul Abandonului - Live Museum” la Gala Societăţii Civile 2024.
Din septembrie 2024 Muzeul Abandonului este prima entitate muzeală din România membră a Coaliţiei Internaţionale Sites of Conscience, o reţea cu peste 370 de membri din peste 65 de ţări, care de peste 25 de ani confruntă moşteniri violente ale trecutului pentru a găsi soluţii inovatoare pentru actuala justiţie socială.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.