Două tablouri de Auguste Renoir şi Alfred Sisley, restituite în mai moştenitorilor unui galerist evreu, Grégoire Schusterman, după ce au fost confiscate în timpul ocupaţiei naziste, vor fi vândute de Sotheby's la Paris în 18 octombrie, a anunţat luni casa de licitaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prima lucrare este „Cariatides” de Renoir, reprezentând două femei goale în stil art deco, pictată în 1909 şi achiziţionată la licitaţie de galerist în 1939. Potrivit estimărilor Sotheby's, tabloul va fi adjudecat la o valoare cuprinsă între 1 milion şi 1,5 milioane de euro.

Al doilea tablou, intitulat „Les Péniches”, a fost pictat în 1870 de pictorul britanic de origine franceză Alfred Sisley şi înfăţişează un port din Normandia în care sunt ancorate barje. Lucrarea este estimată la 800 000 - 1,2 milioane de euro.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Cele două lucrări, pe care un număr mare de proprietari de drept au dorit să le ofere spre vânzare în acest an aniversar al mişcării impresioniste, vor fi expuse publicului înainte de vânzarea de la Sotheby's, începând cu 12 octombrie.

După cel de-al Doilea Război Mondial, „Carriatides” a fost recuperată de Aliaţi de la castelul Thalhausen din Bavaria, iar „Les Péniches” din Renania.

Repatriate în Franţa, picturile au fost selectate în 1950 dintre ultimele 15.000 de lucrări returnate din Germania şi nu au fost restituite, devenind lucrări „Musées nationaux récupération” (MNR).

Cele două tablouri, care au fost restituite moştenitorilor galeristului în 16 mai în cadrul unei ceremonii oficiale la Ministerul Culturii, se aflau în două muzee franceze de la sfârşitul războiului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.