Două naturi moarte din secolul al XVII-lea, furate în timpul Ocupaţiei şi expuse la Luvru din anii 1950 pentru că proprietarii lor nu au putut fi găsiţi, au fost restituite celor 48 de moştenitori ai unei familii evreieşti, care le-a donat celui mai mare muzeu din lume, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mulţi dintre moştenitori, precum şi copiii şi nepoţii lor, s-au adunat marţi în jurul celor două tablouri, "Nature morte au jambon" de Floris van Schooten şi "Mets, fruits et verre sur une table" de Peter Binoit, pictate probabil în 1630 şi 1620.

Aceste lucrări vor fi expuse publicului la Muzeul Luvru începând de miercuri, alături de documente istorice despre familia care le-a deţinut. Este o "datorie de aducere aminte faţă de familia mea, care a fost furată şi persecutată şi a cărei istorie vorbeşte generaţiilor de astăzi", a declarat Marion (care a dorit să rămână anonimă) pentru AFP.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea explică faptul că a fost "punctul de contact pentru toate etapele care au dus în cele din urmă la acest rezultat, după multă muncă şi energie".

Pentru Laurence Des Cars, preşedinta şi directoarea Muzeului Luvru, acesta este "un apel la a nu uita niciodată un angajament de a transmite memoria şi un memento constant de a acţiona", a transmis ea într-un comunicat de presă.

Cele două tablouri, a căror provenienţă era necunoscută, sunt prezente de mult timp în galeriile de pictură nordică ale Luvrului, sub statutul de lucrări "Musées nationaux récupération" (MNR) (lucrări spoliate, nerestituite după cel de-al Doilea Război Mondial şi încredinţate muzeelor naţionale).

Moştenitorii familiei Javal, cinci dintre membrii căreia au fost deportaţi şi ucişi la Auschwitz, au fost recent găsiţi datorită eforturilor depuse de cercetătorii Ministerului Culturii, ai Arhivelor Naţionale şi ai Comisiei pentru despăgubirea victimelor spolierilor (CIVS), asistaţi de genealogişti.

"O cercetare proactivă a dus la realizarea faptului că cele două tablouri, considerate de organizaţia nazistă de jaf Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR) ca aparţinând colecţiei "Juralides", au aparţinut de fapt lui Mathilde Javal, a cărei vilă privată din boulevard de la Tour-Maubourg, arondismentul 7 (din Paris, n.r.) a fost ocupată şi golită în 1944", a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

Mathilde Javal, fiica lui Emile şi Marie-Anna Javal şi sora lui Alice şi Jeanne, ceruse oficial restituirea operelor de artă ale familiei sale la sfârşitul războiului, în 1945, după cum reiese dintr-o scrisoare care a fost trimisă Ministerului Culturii.

În cadrul unui acord încheiat în 2015 cu Ministerul Culturii (Direcţia Generală a Patrimoniului), Généalogistes de France, organizaţia naţională care reprezintă profesioniştii în domeniul genealogiei, a acceptat să efectueze, în mod gratuit, cercetările necesare pentru identificarea moştenitorilor în viaţă a şase proprietari de opere "MNR", printre care şi familia Javal.

Între 1940 şi 1945, aproximativ 100.000 de bunuri culturale au fost furate din Franţa, în principal de la familii evreieşti, de către regimul nazist şi guvernul de la Vichy, sau vândute sub presiune. Multe dintre ele au fost transferate în Germania.

La sfârşitul războiului, aproximativ 60.000 de opere au fost returnate în Franţa, dintre care 45.000 au fost restituite proprietarilor lor de către Commission de récupération artistique, care şi-a încetat activitatea în 1949. Dintre cele 15.000 de opere rămase, aproximativ 13.000 au fost vândute de stat, iar 2.200 au fost încredinţate muzeelor naţionale. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de lucrări "MNR" şi nu fac parte din colecţiile naţionale.

Muzeul Luvru este responsabil pentru 1.610 lucrări "MNR", dintre care 791 de tablouri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.