Disidenţa prin poezie şi muzică rămâne documentată în alte două filme prezentate la Astra Film Festival. Publicul de la Sibiu a putut să vadă, joi, „Între tăcere şi păcat”, în regia Dianei Nicolae, şi „Leo Records: Doar pentru prietenii noştri” de Ioana Grigore.
„Între tăcere şi păcat”, în regia Dianei Nicolae, este un film documentar biografic despre Ana Blandiana, poetă, disidentă şi o luptătoare pentru democraţie. Joi, la a doua proiecţie de la Astra Film Cinema, sold-out, publicul a aplaudat la final cu lacrimi în ochi. Un film care nu te lasă să uiţi o perioadă neagră din istoria României, dictatura, şi nici poezia, care prin vocea Anei Blandiana a reprezentat o lumină în acea epocă, un refugiu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Deşi interzisă de regimul comunist, poeziile ei au circulat scrise pe bileţele din mână în mână, Ana Blandiana a rezistat şi a luptat pentru libertate. E uşor de luptat pentru adevăr atunci când o asculţi pe Ana Blandiana.
O vedem pe scriitoare în interviuri cu Tudor Vornicu, alături de Andrei Şerban, recitând la Televiziune sau vorbindu-le elevilor despre poezie, primind premii importante.
Documentarul „Între tăcere şi păcat”, o adevărată istorie reflectată prin poezie, explorează puterea cuvântului ca ultim bastion al sufletului colectiv al unei naţiuni în faţa opresiunii. Filmul este inclus în Competiţia Românească la Astra Film Festival.
Jazz rusesc produs în Marea Britanie
„Leo Records: Strictly for Our Friends”, de Ioana Grigore, inclus în Competiţia Central şi Est-Europeană a festivalului, vorbeşte despre un producător pasionat de jazz care a înfiinţat o casă de discuri cu muzică ilegală din underground-ul Rusiei comuniste în derivă.
Leo Feigin, 83 de ani, şi-a dedicat întreaga viaţă promovării muzicii de jazz experimental. În 1973, el a fost forţat de KGB să părăsească URSS şi să fugă în Israel, de unde apoi se refugiază la Londra şi se angajează la BBC. În 1979 pune bazele unei companii independente de muzică de avangardă şi începe să colecţioneze casete din întreaga lume, iar după 42 de ani de activitate, Leo Records are în palmares unele dintre cele mai cunoscute nume de jazz de pe întreg mapamondul şi un depozit plin cu mii de plăci foarte valoroase, dar imposibil de vândut.
I-a produs, printre alţii, pe: Cecil Taylor, Sergey Kuryokhin, Sun Ra, Ivo Perelman, Anthony Braxton, John Wolf Brennan, Eugene Chadbourne, Marilyn Crispell, The Ganelin Trio (despre care se vorbeşte în film).
Leo a transmis muzica jazz din studioul radio BBC pentru 20 de milioane de oameni care nu aveau acces la acest gen de muzică.
El a fost prezent la Sibiu, la premiera filmului, iar a doua zi a fost în public la filmul despre Ana Bladiana.
„În timpul filmărilor, eram destul de îngrijorată de vârsta pe care o are, existând dorinţa ca el să fie prezent măcar la premiera din Londra. Gândul că Leo o să ajungă tocmai în România să vadă filmul, pentru mine era de neimaginat”, a spus regizoarea, bucuroasă de întâlnirea cu un public numeros la Sibiu.
La 83 de ani, Leo nu s-a oprit niciodată din a produce muzică, ultimele LP-uri datând din urmă cu câteva luni.
„Scena muzicală din Rusia, aşa cum am cunoscut-o eu, în 2019, era încă foarte activă, underground, foarte efervescentă. E interesant cât de bine primită era muzica jazz înainte de 90 în Occident”, afirmă Ioana Grigore.
„Eu am gândit întotdeauna povestea lui ca una de succes, raportat nu în sensul comercial şi financiar al termenului, gândind că a eliberat o întreagă generaţie de artişti ilegali în anii 80 în URSS şi mai apoi şi din alte zone ale lumii. Pentru mine înseamnă succes. Am privit Leo Records ca un succes. El mi-a mărturisit că dacă un album rămâne în viaţă timp de 50 de ani, asta înseamnă succes”, a afirmat Ioana Grigore la a doua întâlnire cu publicul de la Astra Film Festival.
Astra Film Festival se desfăşoară la Sibiu până în 27 octombrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...