„Vrem să arătăm că prin cultură, prin artă, putem să mobilizăm o comunitate”, a spus primarul oraşului Timişoara, vineri, în conferinţa de deschidere a programului Capitală Europeană a Culturii. „Anul acesta sunt alocaţi în plus 10 milioane de euro pentru cultură”, a precizat edilul, subliniind că tot programul se bazează pe colaborări.
Dominic Fritz a făcut o caracterizare a ceea ce se va întâmpla în acest an pe scena oraşului. „Prin cultură şi prin artă în acest an putem spune mai departe povestea Timişoarei şi a Europei”.
Timişoara a câştigat acest titlu după un proces de candidaturi iar arhitectura implementării acestui titlu a fost realizată de Primăria Timişoara, Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Am făcut un calcul pentru toate cheltuielile şi pentru programul cultural sunt 44 de milioane de euro, dar acestea sunt costuri din momentul în care am câştigat candidatura. În total sunt 150 de milioane de euro investiţi în infrastructura culturală. Nu toate sunt proiecte care vor fi deschise anul acesta. Vom transformăm cinematografe vechi, turnuri de apă...”, a explicat primarul oraşului.
5.000 de artişti şi un milion de musafiri aşteptaţi la Timişoara
„Vor fi peste 5.000 de artişti implicaţi şi aşteptăm un public către jumătate de milion şi un milion de oameni, dar suntem siguri că vom atrage 500.000 de musafiri în Timişoara”, a subliniat Dominic Fritz.
Un mare accent în acest program se pune pe faptul că Timişoara „nu este capitala română a culturii, nu este ideea de a promova cultura locală, ci ne gândim la a promova cultura europeană”.
Cele mai multe parteneriate sunt şi cu instituţii din străinătate. „Mă bucur că sunt şi guverne europene care susţin părţi din program, Germania, de exemplu”, a spus Fritz.
„Anul acesta sunt alocaţi în plus 10 milioane de euro pentru cultură”. „Scopul este să atragem mai mulţi oameni la teatru, în expoziţii şi muzee şi organizatorii trebuie să atragă cât mai mult public şi în anii ce vor veni”, a vorbit Fritz despre moştenirea acestui program.
Pregătirea programului, din 2022
„Aceste cifre par foarte mari şi ambiţioase, dar acest program nu stă pe picioare de lut şi a fost pregătit în anii de până acum, am avut în anul premergător 300 de evenimente, cu peste 1.800 de artişti din 200 de ţări. Suntem pregătiţi să turăm motoarele şi mai mult anul acesta”, a precizat edilul.
Dincolo de programul cultural, „trebuie să investim în transportul în comun şi vom aduce 44 de autobuze electrice, vom suplimenta transportul în comun. Ne străduim să accesibilizăm evenimentele pentru persoanele cu dizabilităţi. Ce se vede în aceste zile în Timişoara este o efervescenţă extraordinară şi o mobilizare mare”.
Timişoara „vrea să se evidenţieze printr-o expunere internaţională cât mai mare, vrem să promovăm România prin acest titlu, dar să simuleze cât mai mult energia creatoare a artiştilor din Timişoara. Sunt peste 1.500 de voluntari se vor implica anul acesta. Vrem să arătăm că prin cultură, prin artă, putem să mobilizăm o comunitate”, a subliniat primarul Timişoarei în conferinţa de presă.
Deschiderea Timişoara 2023 este un program finanţat de municipalitate, coordonat şi organizat de Centrul de Proiecte. Pentru weekendul deschiderii, Primăria a alocat 7,5 milioane de lei, iar Ministerul Culturii 800.000 de lei.
Programul Deschiderii Timişoara 2023 este disponibil aici.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...