Cu o tradiţie de a aduce la Bucureşti cele mai mari nume ale muzicii clasice mondiale, Festivalul „Enescu” 2021 promite o experienţă de neuitat spectatorilor şi artiştilor. Cea de-a 25-a ediţie a evenimentelui începe sâmbătă.
Festivalul Enescu are loc în ciuda pandemiei, continuând performanţa din 2020, când organizatorii au reuşit să salveze Concursul „Enescu”, reinventându-l în format hibrid. Pandemia a complicat efortul de organizare şi a cauzat şi modificări de program. Festivalul solicită publicului care vine în săli să respecte regulile sanitare. Toţi artiştii străini care vin la festival sunt vaccinaţi si au Certificat Verde Covid.
Cea mai lungă durată din istoria Festivalului - 4 săptămâni. 3.500 de artişti români şi străini vin la Festival. Evenimentele se desfăşoară în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară: Sibiu, Timişoara, Cluj, Iaşi, Piteşti, Ploiesti, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Constanţa, Satu Mare, Păuleşti. În paralel cu cele patru serii principale de concerte, multe instituţii muzicale bucureştene se alătură Festivalului cu evenimente incluse în seria Bucureştiul creativ: Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul Naţional Cotroceni, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian.
Număr record de lucrări enesciene prezentate în festival cu ocazia sărbătoririi celor 140 de ani de la naşterea compozitorului: 37.
Oratoriul Strigoii - manuscris enescian finalizat postum şi înregistrat în premieră absolută la Berlin în 2019, cu Radio Symphonieorchester Berlin - va putea fi ascultat pentru prima dată în Festival, pe 23 septembrie.
Toate concertele din programul Festivalului Internaţional George Enescu vor fi transmise gratuit pe www.festivalenescu.ro şi vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute şi de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. În plus, un pop-up afişează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.
José Cura - renumit tenor, compozitor şi dirijor argentinian - a compus un Te Deum dedicat ediţiei aniversare a Festivalului Enescu, pe care îl va dirija pe 5 septembrie la Sala Palatului. Opera va fi prezentată în premieră mondială cu proiecţii multimedia, în regia lui Carmen Vidu, realizate pe baza expoziţiei originale “Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de iubire”, realizate de echipa de comunicare a Festivalului Enescu, cu imagini ale fotografilor oficiali ai Festivalului - Andrei Gândac, Cătălina Filip, Alex Damian -, precum şi cu imagini din Arhivele Diplomatice ale Ministerului de Externe şi de la Muzeul George Enescu.
Violonistul francez Nicolas Dautricourt, cunoscut deja ca ambasador pasionat al muzicii lui Enescu, a pregătit un eveniment special dedicat aniversării marelui compozitor: The Enescu Project, pe 25 septembrie, la Ateneul Român.
Festivalul Enescu aduce noi opere de referinţă ale secolului XX în premieră pe scenele din România, precum Der Zwerg de Zemlinsky, Die tote Stadt de Korngold, Lulu de Berg.
Mai multe lucrări vocal-simfonice prezentate în festival vor fi acompaniate de proiecţii multimedia semnate de Carmen Lidia Vidu şi Nona Ciobanu.
Seria Enescu şi contemporanii revine în programul festivalului şi prezintă universul cameral al primei jumătăţi de secol XX, prin 8 programe construite în jurul muzicii lui Enescu ce vor fi oferite publicului la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României.
În seria Muzica Secolului XXI, vor fi prezente un număr record de lucrări în premieră mondială: Exile, Concert pentru violoncel, bariton şi orchestră de Jonathan Dove, O Simfonie, de Tim Benjamin, Der Nachbar des Chaos de Mihnea Brumariu, Concertul pentru vioară, live electronics şi orchestră de Fred Popovici şi Obelisk de Adrian Iorgulescu.
Forumul Internaţional al Compozitorilor, condus de Dan Dediu, concept inedit ajuns acum la a treia ediţie, aduce compozitorii faţă în faţă, îi provoacă la discuţii şi destăinuiri din universul lor creator şi întregeşte astfel triada fenomenului muzical: creaţie - interpretare - receptare.
Fantezia pentru pian şi orchestră, lucrare enesciană de tinereţe, va fi interpretată, de asemenea, pentru prima dată în festival de Saskia Georgini, muziciană care lansa în 2019 un disc cu lucrări de Enescu.
50 de ani de la trecerea în eternitate a lui Igor Stravinski sunt aniversaţi printr-un număr important de lucrări compuse de Igor Stravinsky prin care realizează un adevărat dialog Enescu-Stravinsky în 2021.
Pe 1 septembrie Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin şi dirijorul Vladimir Jurowski prezintă un concert exclusiv Stravinski.
Lucrarea muzical-teatrală Potopul de Stravinski se cântă pentru prima dată în România. Vocea naratorului este nimeni altul decât Robert Powell, actor celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli - Iisus din Nazareth.
Tot pe 1 septembrie, pentru a interpreta Nunta lui Stravinski - lucrare în premieră în România – în care vor fi utilizate patru piane pe scena Sălii Palatului, aduse de Bösendorfer de la Viena special pentru acest concert.
Un program Enescu-Stravinski va fi prezentat la Sala Palatului pe 29 august, cu London Symphony Orchestra şi Sir Simon Rattle la pupitru.
Festivalul se bucură de o serie de prezenţe în premieră în România: Sonya Yoncheva, Sir Simon Keenlyside, Andrés Orozco-Estrada, Gil Shaham, Lahav Shani, Daniel Harding, Baltic Sea Orchestra, Filarmonica din Atena si cea din Zagreb, Alisa Weilerstein, Santtu-Mattis Rouvali, Nemanja Radulovic, London Mozart Players, Felix Klieser, Ramon Vargas, Avishai Cohen, Gabriela Montero.
Revin pe scena festivalului mai mulţi solişti care au avut concerte sold out în ediţiile precedente: Joshua Bell, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Diana Damrau, Philippe Jaroussky, Jean-Yves Thibaudet, Maxim Vengerov, Valery Gergiev, Daniele Gatti şi mulţi alţii.
La ediţia de anul acesta participă nu mai puţin de 32 de orchestre din 14 ţări. Din cauza pandemiei însă, nu au putut veni orchestre din cele două Americi şi din Israel, care au fost invitate.
Cele mai cunoscute ansambluri muzicale româneşti susţin concerte în seriile Festivalului, Muzica secolului XXI fiind dedicată aproape în totalitate orchestrelor din România.
Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam continuă tradiţia de a încheia Festivalul pe 26 septembrie, de data aceasta alături de un dirijor ce se va afla pentru prima dată în România, Daniel Harding.
Interpretarea informată istoric este un curent din ce în ce mai proeminent pe scena muzicii clasice mondiale care va fi prezent şi în festival graţie mai multor ansambluri de muzică veche renumite: L'Arpeggiata, Orchestra Controcorrente, LA CETRA BAROCKORCHESTER Basel, LES ARTS FLORISSANTS, MÜNCHENER BACH-ORCHESTER şi MÜNCHENER BACH-CHOR.
Trei actori mari urcă în premieră pe scena Festivalului Internaţional George Enescu în 2021 - Robert Powell, Maia Morgenstern şi Vlad Ivanov - cu roluri în creaţii de Igor Stravinski, Arnold Schoenberg şi Edvard Grieg.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...