Arheologii au descoperit la Pompei o casă mică cu fresce elaborate - unele erotice -, dezvăluind modul ornamentat în care romanii îşi decorau casele, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Situată în districtul central al oraşului antic, casa este mai mică decât în mod normal şi, în mod neobişnuit, nu are curtea centrală deschisă - cunoscută sub numele de atrium - care este tipică arhitecturii romane, potrivit reprezentanţilor Parcului Arheologic din Pompei care administrează situl.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pompei a fost distrus de erupţia Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr., când clădirile sale şi mii de locuitori au fost îngropaţi sub straturi de cenuşă şi piatră ponce. Acest strat a conservat perfect oraşul timp de milenii, făcând din el unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume, deoarece oferă o perspectivă fără precedent asupra vieţii cotidiene romane.

Această ultimă descoperire scoate în evidenţă decoraţiunile ornamentate de care se bucurau romanii înstăriţi în casele lor - mai multe fresce înfăţişează scene mitice, iar altele sunt decorate cu motive vegetale şi animale pe un fundal alb.

O pictură pătrată aşezată pe un perete vopsit în albastru înfăţişează relaţii sexuale între un satir şi o nimfă, în timp ce o alta îl înfăţişează pe Hippolytus, fiul miticului rege grec Tezeu, şi pe mama sa vitregă Fedra, care s-a îndrăgostit de el înainte de a se sinucide când acesta a respins-o dezgustat.

O frescă înfăţişează probabil Judecata lui Paris, deşi a fost deteriorată de săpăturile anterioare, iar o alta o arată pe Venus, zeiţa iubirii, şi pe Adonis, iubitul ei muritor.

Fresce erotice şi elaborate ca aceasta au mai fost descoperite în Pompei. O casă cu fresce erotice a fost redeschisă publicului în ianuarie 2023, după 20 de ani, în timp ce o altă frescă reprezentând o scenă erotică din mitul grec „Leda şi lebăda” a fost descoperită în 2018.

În această casă recent excavată, ultimele ofrande rituale rămase înainte de erupţie încă mai există la altarul casnic, cunoscut sub numele de lararium.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.