O frescă, reprezentând tema mitologică greacă Leda şi lebăda, a fost descoperită în ruinele de la Pompei, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Culorile picturii murale sunt într-o stare excelentă de conservare. Această scenă de dragoste dintre regină şi Jupiter, tema centrală în mitologia antică, a fost găsită în dormitorul unei opulente reşedinţe pe Calea Vezuviului. 

Savanţii cei mai erudiţi au indicat de curând data exactă a erupţiei vulcanului Vezuviu. Un lucru este sigur însă, ei sunt de acord asupra frumuseţii ultimei descoperiri făcută în ruinele de la Pompei. Arheologii au scos la lumină o mică frescă reprezentând mitul Ledei care se împrechează cu Jupiter metamorfozat în lebădă. Este o nouă descoperire în cetatea antică dispărută în anul 79 atunci când a erupt Vezuviul. 

Descoperirea este "unică şi excepţională graţie acestei iconografii singulare, atât de explicită şi de senzuală", a spus pentru agenţia de presă Ansa, Massimo Osanna, directorul parcului arheologic. Culorile şi trăsăturile sunt de asemenea frumoase pe cât sunt de bine conservate. 

În aceeaşi încăpere a fost găsită o reprezentare a lui Priapus, zeul fertilităţii. 

Această comoară a fost descoperită în cadrul unei campanii de renovare a încăperii, situată pe una dintre arterele principale ale oraşului, pe Calea Vezuviului. Pentru moment, arheologii continuă munca de curăţare pentru a îndepărta urmele de lavă. 

Massimo Osanna a îndrăznit o ipoteză. Proprietarul unei case opulente ar putea fi un "negustor bogat, poate un fost libertin, devenit nerăbdător să urce pe scara socială, înconjurându-se de reprezentaţii ale celor mai legendare povestiri ale mitologiei". 

Jupiter, regele zeilor o vede pe Leda, soţia regelui Spartei, îmbăindu-se în fluviu şi se îndrăgosteşte de frumuseţea ei. El se va transforma într-o lebădă. Leda ia în braţe bieta pasăre. Atunci, zeul profită să se unească cu ea. Este una dintre cele mai imortalizate teme ale mitologiei de la Paolo Veronese la Salvador Dali, trecând pe la Michelangelo, Rubens şi Cézanne.

Fresca va fi probabil mutată pentru a fi corect protejată. La două milenii distanţă, ea va fi expusă publicului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.