Cele mai recente date privind infracţionalitatea pe internet, făcute publice de FBI, prezintă statistici sumbre legate de pierderile înregistrate în online, în urma unor atacuri cibernetice, cifrele fiind semnificativ mai mari de la an la an, indiferent de soluţiile de protecţie folosite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, potrivit statisticilor, pierderile generate de atacurile cibernetice au atins, în 2023, 12,5 miliarde de dolari, în creştere cu două miliarde de dolari faţă de 2022 şi de peste trei ori mai mari faţă de valoarea înregistrată în 2019. Iar cei mai mulţi bani s-au pierdut fie din cauza fraudelor investiţionale, fie în urma piratării adreselor de e-mail ale companiilor în atacuri de tip phishing. Aceşti doi vectori de atac au fost folosiţi la aproximativ 60% din furturile de bani raportate. Iar aceste cifre sunt doar pierderile care sunt raportate FBI, fenomenul infracţional online fiind indiscutabil mai mare.

Ce este de făcut în acest context, având în vedere că nicio afacere care vrea să facă performanţă nu poate exista dacă nu are şi o componentă online? În primul rând, aşa cum recomandă toţi specialiştii în securitate cibernetică, companiile trebuie să fie la zi cu cele mai noi şi mai eficiente soluţii de securitate cibernetică, de la softuri specializate, la cursuri organizate pentru angajaţi, în care aceştia sunt pregătiţi cum să se protejeze de atacuri cibernetice. Dar chiar şi aşa, hackerii sunt întotdeauna cu un pas în faţă, iar unele soluţii îşi dovedesc limitele în faţa ingeniozităţii infractorilor online.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Astfel, pe lângă toate aceste soluţii, managerii de companii ar trebui să vine în completare şi cu o asigurare Cyber care, chiar dacă nu poate oferi soluţii efective pentru stoparea atacurilor cibernetice, vine cu protecţia şi confortul financiare necesare în urma unui atac, astfel încât pierderile cauzate să nu genereze şi mai multe reacţii în lanţ, inclusiv falimentul.

O asigurare Cyber oferă protecţie în cazul breach-urilor de securitate şi vine cu soluţii eficiente pentru gestionarea crizelor în cazul unui atac cibernetic, expertiza brokerilor de asigurări în domeniul securităţii cibernetice permiţând oferte de asigurări personalizate, după indetificarea vulnerabilităţile specifice unei afaceri şi a nivelului de risc la care respectivul business este expus. De la amenzi GDPR şi consultanţă daune, până la refacerea reputaţiei afectate şi acoperirea eventualelor pierderi financiare derivate din întreruperile temporare ale activităţii, o asigurare Cyber oferă acoperire totală, naţională şi internaţională, pentru riscurile devastatoare ale unui atac cibernetic.

În funcţie de nevoile clienţilor, Leader Team Broker creează produse inovative personalizate, care conţin, pe lângă poliţa de răspundere profesională IT (Professional Indemnity), şi o clauză de Cyber Risk (necesară în cazul furtului/pierderii de date sau în cazul atacurilor cibernetice), precum şi o poliţă de răspundere profesională faţă de terţi (General Liability - care acoperă daunele produse clienţilor clientului pentru care a lucrat specialistul IT asigurat).

Şi pentru că piaţa asigurărilor din România abundă de oferte atractive, cele mai utile poliţe sunt acelea care oferă o acoperire cât mai largă, pentru preţul corect. În unele cazuri, asigurătorul prezintă clientului un preţ mic, fără să-i explice că acela este costul pentru o singură acoperire, iar în cazul unei daune, acesta află că, deşi plăteşte asigurare, nu are toate acoperirile şi nu poate fi despăgubit. Totodată, trebuie să aibă acoperire teritorială worldwide. Pentru că SUA şi Canada sunt teritorii litigioase în privinţa asigurărilor, multe companii preferă să nu ofere acoperire şi în aceste state. În condiţiile în care mulţi specialişti IT din România sau din alte ţări din Europa lucrează deseori pentru subcontractori de peste Ocean, pachetul lor de asigurare de răspundere profesională IT este obligatoriu să aibă acoperire şi pe continentul american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.