România va sprijini negocierile unui acord de asociere între Uniunea Europeană şi Republica San Marino, a spus ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, vineri, în urma discuţiilor cu omologul Nicola Renzi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"România va sprijini avansarea evoluţiilor în domeniul negocierii unui acord de asociere între Uniunea Europeană şi Republica San Marino”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, acord care va fi definitivat sub preşedinţia României a UE din anul 2019.

"Anul acesta celebrăm 50 de ani de relaţii diplomatice între România şi San Marino. Am discutat despre stadiul relaţiilor economice între ţările noastre şi ne-am exprimat dorinţa şi speranţa de întărire şi dezvoltare a acestor relaţii în viitor”, a afirmat Teodor Meleşcanu despre prima vizită a unui ministru de Externe din Republica San Marino în România.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Teodor Meleşcanu a amintit vineri la Bucureşti şi de Forumul de Afaceri organizat de Ambasada României la Roma, anul trecut, care a reprezentat "un pas important în dezvoltarea acestor raporturi”, considerând că legăturile stabilite în urma Forumului „trebuie valorificate”. 

Românii reprezintă în Republica San Marino a doua categorie de străini rezidenţi.

"Am aprofundat ideea de a încheia un acord consular, cu atât mai mult cu cât românii reprezintă în San Marino a doua categorie de persoane nenaţionale care trăiesc pe teritoriu. Am discutat şi despre dezvoltarea raporturilor noastre în domeniul cultural, educaţional şi ştiinţific, precum şi în turism, dată fiind importanţa şi interesul românilor pentru această ţară”, a mai spus ministrul român de Externe.

Teodor Meleşcanu speră ca "aceşti 50 de ani de relaţii să fie sărbătoriţi şi printr-o acţiune de diplomaţie publică, o emisiune comună de timbre”.

Ministrul de Externe din Republica San Marino, Nicola Renzi, a fost de părere că vizita sa în România este una "istorică". El a amintit de cei 50 de ani de relaţii dintre cele două ţări şi "datorită prezenţei unui număr mare de cetăţeni români în Republica San Marino care a strâns şi mai mult relaţiile noastre, persoane pe care noi le-am primit şi care-şi desfăşoară un rol important în societatea noastră şi pentru care avem o profundă recunoaştere”.

Renzi a fost recunoscător după discuţiile cu omologul său, precizând că au vorbit despre diverse iniţiative în domeniul economic dar şi despre o temă foarte dragă României şi Republicii San Marino: apropierea de Uniunea Europeană.

"Tema panoramicii şi a orizontului european, pentru care Republica San Marino, împreună cu alte două state de mici dimensiuni, Principatul Monaco şi Andora, desfăşoară eforturi foarte mari de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană. Este un fapt politic, pentru că din punct de vedere geografic al UE trebuie să existe o continuitate care să fie reprezentată de o participare cu drepturi depline în cadrul Uniunii, dar şi în cadrul acestui acord de cooperare”, a completat Nicola Renzi.

Un alt aspect discutat de cei doi miniştri a fost cooperarea în sectorul cultural. "Aici poate exista un interes reciproc: să punem în legătură universităţile noastre, instituţiile noastre de cultură cu un renume în Europa, Universitatea din Republica San Marino şi universităţile din România, şi cred că am putea obţine rezultate foarte bune”, a fost de părere ministrul Renzi, adăugând şi un alt punct discutat la Bucureşti: colaborarea între Camerele de Comerţ, "un obiectiv foarte important care trebuie realizat”.

În Republica San Marino sunt înregistraţi aproximativ 243 decetăţeni români (conform datelor furnizate de institutul de statistică din San Marino).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.