Federaţia Română de Fotbal va lucra alături de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în cadrul „Twinning Project”, un proiect inovator, ce vizează facilitarea reintegrării sociale a persoanelor aflate în detenţie, amplasând în centrul intervenţiilor promovarea unui mod de viaţă sănătos şi rolul sportului în construirea comportamentelor prosociale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul a fost lansat în cadrul unui eveniment care a avut loc luni, la Penitenciarul Bucureşti- Jilava, şi la care au participat chestorul de poliţie penitenciară, dr. Ioana-Mihaela Morar, director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Hilton Freund, CEO al „Twinning Project”, şi Florin Şari, managerul Direcţiei Politici Publice şi Responsabilităţi Sociale al FRF.

De asemenea, la eveniment au mai fost prezenţi Marius Dima, antrenor FRF şi coordonator al programului şi arbitrul internaţional FIFA Mihai-Ovidiu Artene, monitor sportiv la Penitenciarul Vaslui. Conducerea Penitenciarului Bucureşti-Jilava a fost reprezentată de inspectorul principal de poliţie penitenciară Daniel Zaharia, director adjunct reintegrare socială.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În cadrul evenimentului, a avut loc şi o sesiune de antrenament pe terenul de fotbal al penitenciarului, unde deţinuţii participanţi au luat un prim contact cu metodele şi tehnicile utilizate în proiect.

„Twinning Project” a fost implementat cu succes în Anglia, două universităţi britanice de renume (Universitatea Oxford şi Universitatea Loughborough) evaluând impactul intervenţiilor bazate pe fotbal asupra reintegrării sociale a deţinuţilor şi reducerii recidivei.

Implementarea proiectului în România este rezultatul discuţiilor purtate între reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ai Federaţiei Române de Fotbal şi Hilton Freund, CEO al ”The Twinning Project”, care a lansat proiectul în Anglia, aplicat deja cu succes în Regatul Unit, SUA, Italia şi Africa de Sud.

Într-o primă etapă, proiectul va fi pilotat în Penitenciarul Bucureşti-Jilava, cu participarea a 17 persoane private de libertate, sub coordonarea unui antrenor desemnat de Federaţia Română de Fotbal. Programul vizează:

Dezvoltarea personală şi educaţia prin sport: Deţinuţii vor participa la sesiuni de fotbal şi ateliere educative menite să promoveze un stil de viaţă sănătos şi să le ofere instrumente pentru reintegrarea socială.

Promovarea valorilor sportului: Participanţii vor fi expuşi la un mediu sportiv pozitiv, bazat pe fair-play, disciplină şi respect reciproc.

Reducerea recidivei: Utilizarea fotbalului ca mijloc de prevenire a recidivei prin educaţie non-formală şi dezvoltarea abilităţilor de cooperare şi gestionare a conflictelor.

Experţii Federaţiei Române de Fotbal, în parteneriat cu specialişti din cadrul penitenciarului, asigură coaching-ul celor 17 deţinuţi implicaţi în program, facilitând crearea unui mediu educativ şi sportiv, fundamentat de valori precum fair-play-ul şi disciplina. Complementar participării la meciuri şi antrenamente de fotbal, deţinuţii vor avea acces la materiale educative şi sesiuni de consiliere menite să le faciliteze reintegrarea în comunitate şi dezvoltarea personală.

Demersul reprezintă un prim pas dintr-o iniţiativă mai amplă, prin care se urmăreşte extinderea proiectului la nivel naţional, precum şi formalizarea unui protocol de colaborare axat atât pe activităţi destinate persoanelor private de libertate, cât şi pentru poliţiştii de penitenciare.

Iniţiativa reflectă interesul sistemului penitenciar românesc pentru diversificarea intervenţiilor destinate deţinuţilor şi replicarea modelelor de bună practică identificate în plan internaţional. Totodată, extinderea parteneriatului cu organizaţiile active în domeniul sportiv, poate contribui, în mod semnificativ, la construirea unor relaţii pozitive în mediul de detenţie, facilitând reintegrarea persoanelor private de libertate în comunitate şi, implicit, prevenirea recidivei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.