Medicul cardiolog Ruxandra Jurcuţ afirmă că persoanele care au suferit, la vârste tinere, stop cardiac resuscitat sau cele care au în familie antecedente de moarte cardiacă subită ar trebui să se testeze pentru a descoperi dacă suferă de afecţiuni care le pot pune viaţa în pericol. ”Poate că, acum 20 de ani, lucrurile astea ar fi trecut ca o soartă, asta a fost soarta lui. Dar acum soarta este, de fapt, genetica. Da, genetica e un fel de soartă scrisă în ADN-ul fiecăruia, doar că diferenţa e că medicina modernă ne ajută să prevenim, să ne luptăm un pic cu soarta asta”, explică medicul.
Cardiologul Ruxandra Jurcuţ a vorbit, luni seară, la
Medika Tv, despre cazurile de moarte subită care apar la persoane de vârstă tânără şi pentru care nu există, aparent, explicaţii.
”Începe să existe conştientizarea la nivelul cardiologilor, cu siguranţă, a faptului că dacă un astfel de eveniment se petrece, membrii familiei – şi mă refer de obicei la rudele de gradul întâi, pentru că lucrurile trebuie luate din aproape în aproape – să fie invitaţi la o evaluare cardiologică. În ceea ce priveşte testarea genetică a pacienţilor care au trecut printr-un stop cardiac resuscitat la vârstă tânără sau a probei post-mortem a celor care au decedat subit, lucrurile nu au ajuns la un nivel de regulă, să zic aşa, sau de rutină. Aici e bine să încercăm, ca ţară, ca sistem, să facem eforturi în această direcţie şi sunt sigură că suntem pe un drum bun, ştiut fiind că nici în alte ţări europene lucrurile nu sunt la nivelul maxim dorit”, a afirmat Rixandra Jurcuţ.
Medicul a explicat că interdicţia la sport, implantarea unui defibrilator cardiac sunt printre metodele de prevenire a morţii subite.
”Moartea subită poate fi primul simptom. Un om care se credea sănătos, care, poate, simţise nişte palpitaţii, dar cine nu simte palpitaţii după ce a băut mai multă cafea sau se simte obosit şi, deodată, cade secerat. De asemenea, e bine ştiut să unele din aceste boli pot fi accelerate sau agravate de efortul fizic sau de sport”, a spus Jurcuţ.
Ruxandra Jurcuţ a precizat că testarea genetică poate salva vieţi.
”Poate că, acum 20 de ani, lucrurile astea ar fi trecut ca o soartă, asta a fost soarta lui. Dar acum soarta este, de fapt, genetica. Da, genetica e un fel de soartă scrisă în ADN-ul fiecăruia, doar că diferenţa e că medicina modernă ne ajută să prevenim, să ne luptăm un pic cu soarta asta”, a afirmat cardiologul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.