Vedetele Jessica Chastain, Marion Cotillard, Robert Pattinson, Timothée Chalamet şi Ethan Hawke vor fi prezente la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, eveniment care are loc pe fondul tulburărilor politice din Germania şi din întreaga lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Berlinala, care s-a considerat întotdeauna un festival progresist şi un ecou pentru problemele politice ale momentului, îşi va decerna Ursul de Aur în 22 februarie, în ajunul alegerilor legislative anticipate, scrie AFP. 

Ultimele zile ale unei campanii tensionate şi perspectiva unui scor istoric pentru extrema dreaptă au crescut presiunea pe covorul roşu, unde declaraţiile regizorilor şi vedetelor, în special ale germanilor, vor fi analizate cu atenţie. Anul trecut, a izbucnit o controversă cu privire la invitarea sau nu a unor aleşi ai partidului de extremă dreapta AfD.

Problema imigraţiei este abordată în filmul de deschidere de joi, „The Light”, în care regizorul Tom Tykwer („Run, Lola, Run” în 1998) analizează povestea unei femei siriene angajată ca menajeră într-o familie germană.

Politica „este în ADN-ul oraşului şi al festivalului în sine”, care este acolo „despre conectarea oamenilor”, a declarat noul director al festivalului, Tricia Tuttle, care încă speră că „publicul va fi capabil să vorbească despre filme”.

La ceremonia de decernare a premiilor de anul trecut, mai mulţi cineaşti au criticat ofensiva israeliană din Gaza, care s-a soldat cu peste 48.000 de morţi, majoritatea civili, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii din Hamas, considerate fiabile de ONU.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că este „inacceptabil” faptul că regizorii nu au condamnat în egală măsură atacul Hamas din 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a 1.210 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe date oficiale şi incluzând ostaticii declaraţi morţi.

Potrivit Triciei Tuttle, controversa i-a descurajat pe unii regizori să participe anul acesta. "Mulţi regizori din ţările arabe ne-au contactat, de asemenea, în ultimele săptămâni, pentru a se asigura că festivalul este un spaţiu pentru dialog şi discurs deschis”, a declarat ea.

În acest an, festivalul a programat un documentar despre un actor israelian ostatic în Fâşia Gaza, David Cunio. La 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, un documentar revine de asemenea asupra creării filmului „Shoah” al lui Claude Lanzmann, care va fi şi el proiectat.

Primul mare eveniment al anului pentru cinematografia mondială, Berlinala, care proiectează multe filme de autor, pierde teren în faţa festivalurilor de la Veneţia sau Cannes, care atrage toată strălucirea.

Angajată de la Festivalul de Film de la Londra, Tricia Tuttle are misiunea de a insufla o nouă viaţă festivalului. Timothée Chalamet este aşteptat să prezinte "A Complet Unknown", filmul biografic despre Bob Dylan, care a fost deja lansat în mai multe ţări.

Robert Pattinson va fi prezent pentru "Mickey 17", care marchează întoarcerea lui Bong Joon-Ho în cinematografie, după câştigarea Palme d'Or şi triumful la Oscar al "Parasite" în 2019. În afara competiţiei, sud-coreeanul livrează o comedie SF care rezonează cu vremurile, luând în derizoriu un miliardar asemănător lui Elon Musk - care se întâmplă, de asemenea, să susţină AfD în Germania.

Printre celelalte vedete, magnetica Tilda Swinton va primi un Urs de Aur onorific pentru cariera sa şi este aşteptată să o învingă pe Marion Cotillard, una dintre cele mai cunoscute actriţe franceze din lume, şi pe megastarul chinez Fan Bingbing.

Aceasta din urmă, în regia regizorului Todd Haynes („I'm not there”, „Dark Waters”), este membră a juriului de lungmetraj responsabil cu acordarea Ursului de Aur, câştigat anul trecut de documentarul "Dahomey" al regizoarei franco-senegaleze Mati Diop.

Din competiţie fac parte regizorul american Richard Linklater, sud-coreeanul Hong Sang Soo, mexicanul Michel Franco şi românul Radu Jude.

De asemenea, va avea loc o proiecţie emoţionantă a filmului „La Cache”, o adaptare a romanului lui Christophe Boltanski despre o familie de evrei din Paris în timpul ocupaţiei din mai 1968. Filmul îl are în rolul principal pe actorul francez Michel Blanc, care a murit în octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.