Drone misterioase s-au infiltrat în mod repetat într-o bază germană în care trupele ucrainene se antrenează pentru folosirea sistemelor Patriot, ceea ce a declanşat o anchetă de spionaj şi a expus lacunele din apărarea aeriană a ţării, scrie POLITICO.
Armata germană investighează suspiciuni de spionaj rusesc după ce şase drone au fost observate deasupra unei baze aeriene din oraşul Schwesing, din nord, unde soldaţii ucraineni sunt antrenaţi pentru a folosi sisteme de apărare antirachetă Patriot, a relatat Süddeutsche Zeitung.
Între 9 şi 29 ianuarie, drone neidentificate au pătruns în mod repetat în spaţiul aerian restricţionat de deasupra instalaţiei militare din Schwesing. În ciuda desfăşurării de contramăsuri electronice, inclusiv bruiajul HP47, forţele Bundeswehr nu au reuşit să le doboare sau să le localizeze operatorii, susţine publicaţia germană.
Armata germană a clasificat acum incidentele drept spionaj potenţial şi a alertat serviciile de informaţii, potrivit Süddeutsche.
Baza aeriană Schwesing este o ţintă foarte valoroasă pentru spionaj, din cauza antrenamentelor Patriot desfăşurate acolo. Germania a livrat deja Ucrainei mai multe sisteme de apărare antirachetă Patriot, care joacă un rol crucial în contracararea atacurilor aeriene ruseşti.
Potrivit ziarului din München, oficialii militari cred că dronele erau avansate din punct de vedere tehnologic şi nu modele comerciale standard, ceea ce ridică suspiciuni de spionaj sprijinit de stat. Unii oficiali din domeniul apărării cred că dronele recent descoperite ar fi putut fi lansate de pe nave din Marea Nordului sau Marea Baltică, potrivit Süddeutsche.
Oficialii de securitate au observat o activitate sporită a dronelor în apropierea instalaţiilor militare. Cu doar câteva săptămâni înainte, fuseseră reperate drone deasupra bazei aeriene americane de la Ramstein, o instalaţie esenţială pentru logistica NATO, ceea ce a determinat guvernul german să elaboreze un amendament juridic care să permită Bundeswehr să doboare dronele suspecte.
Incidentele evidenţiază lacunele din capacităţile de apărare ale Germaniei în materie de drone. Rapoartele interne ale Bundeswehr indică faptul că sistemele-cheie de combatere a dronelor, inclusiv instrumentele de detectare Wingman şi RADIS, nu au reuşit să reacţioneze eficient, potrivit Süddeutsche Zeitung.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a recunoscut că îmbunătăţirea apărării împotriva dronelor este o prioritate, dar a admis că progresele rămân lente. Ca răspuns la incidentele de la Schwesing, Germania a desfăşurat echipamente suplimentare de detectare şi bruiaj la bază.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21928197&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.