Infertilitatea afectează milioane de oameni din întreaga lume. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii aproximativ una din şase persoane de vârstă reproductivă se confruntă cu infertilitate de-a lungul vieţii.
„Dacă o sarcină nu este obţinută în termen de şase luni, este recomandat să se apeleze la un specialist,” a atras atenţia Dr. Mariana Stroe, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Ploieşti. În opinia specialistului, femeile care îşi doresc să devină mame trebuie să ştie că vârsta ideală pentru concepţie este până la 35 de ani, ulterior calitatea ovocitelor începând să scadă semnificativ.
Infertilitatea este o boală a sistemului reproducător masculin sau feminin, definită prin eşecul de a obţine o sarcină după 12 luni sau mai mult de acte sexuale regulate neprotejate. „Asistăm la o incidenţă crescută a cazurilor, atât de infertilitate, cât şi de afectare a capacităţii, chiar şi a tinerelor mame, de a duce o sarcină la bun sfârşit, în privinţa cărora lumea medicală nu poate găsi un factor cauzator decisiv, ci mai degrabă o influenţă bio-psiho-socială, începând de la industrializarea masivă a alimentaţiei şi până la factori de stres intrinseci şi extrinseci ale tinerelor cupluri”, a explicat dr. Mariana Stroe, care are de-a face cu multe cupluri care se confruntă cu infertilitatea.
„Iniţial, bineînţeles, se vor căuta factorii de natură endocrinologică, genetică ş.a.m.d. ai ambilor parteneri, dar interviul şi recomandările vor urmări deopotrivă stilul de viaţă şi eventuali stresori specifici secolului vitezei, cu consecinţe evidenţiabile paraclinic în numărul de ovocite, calitatea lor, precum şi în ceea ce priveşte spermogramele partenerilor”, a explicat medicul ginecolog.
Este posibil ca infertilitatea la femei să nu prezinte întotdeauna semne şi simptome evidente, astfel că rolul unui medic bun este de a investiga cât mai bine şi de a afla cauzele, dar şi semnele care ar putea indica probleme de fertilitate.
Cele mai frecvente probleme ginecologice: sângerările anormale
Cea mai comună cauză pentru care pacientele se prezintă la consultaţii ginecologice este reprezentată de sângerările anormale. „Acestea pot fi rezultatul unor modificări hormonale la vârsta fertilă sau, în cazuri mai grave, debutul unor afecţiuni maligne, mai frecvent întâlnite după menopauză,” a spus dr. Stroe, care vede des paciente cu dezechilibre hormonale sau cu afecţiuni precum sindromul ovarelor polichistice (SOPC ), care este de altfel şi una dintre cauzele de infertilitate.
Menopauza prematură, de temut
„Cazurile de menopauză prematură devin din ce în ce mai frecvente”, a atras atenţia medicul care pledează pentru prevenţia primară. Dr. Mariana Stroe recomandă femeilor să meargă la consultaţii regulate după debutul vieţii sexuale, în special celor din grupele de vârstă vulnerabile, cum ar fi femeile aflate la post-menopauză.
Deşi menopauza nu este o boală, ea poate atrage după sine o serie de complicaţii precum afecţiuni cardiovasculare, osteoporoză, incontinenţă urinară, disconfort în timpul actului sexual, creşterea în greutate, unele dintre ele greu de gestionat. Menopauza care are loc înainte de vârsta de 40 de ani se numeşte menopauză prematură (mai este numită medical şi insuficienţă ovariană primară). Menopauza care are loc între 40 şi 45 de ani se numeşte menopauză precoce. Aproximativ 5% dintre femei trec în mod natural prin menopauză timpurie, potrivit statisticilor Oficiului American de Sănătatea Femeii.
„Una dintre cele mai de temut afecţiuni este reprezentată de menopauza prematură, întâlnită din ce în ce mai frecvent, aici discutând inclusiv despre instalarea menopauzei înaintea vârstei de 30 de ani şi pentru care trebuie luate măsuri de la primele simptome”, a semnalat dr. Stroe.
Una dintre provocările pacientelor, pudoarea faţă de actul medical
Medicii buni pun accent pe prevenţie, pe importanţa vaccinării anti-HPV înainte de începerea vieţii sexuale a femeii, dar şi pe grija deosebită faţă de informarea pacientelor referitor la metodele de contracepţie şi prevenire a BTS-urilor, inclusiv prin programe educaţionale specifice vârstei pentru a scădea caracterul tabu şi implementarea lor progresivă, raportat la vârstă.
„Un factor banal, dar frecvent întâlnit, este pudoarea populaţiei feminine faţă de actul medical, pe fondul caracterului său intim. Pacientele trebuie să înţeleagă că, deşi aparatul reproducător este intim, din punct de vedere medical nu este diferit de inimă, creier sau ficat. Ignorarea simptomelor poate duce la complicaţii care ar fi fost uşor de evitat prin monitorizare constantă,” a precizat dr. Mariana Stroe.
În opinia specialistei, în orice consult medical, cel mai important aspect este empatia, fie că vorbim despre eventualele veşti rele sau despre o reevaluare de rutină cu evoluţie staţionară. „Pacienta trebuie să se simtă în confort psihic şi, bineînţeles, ţinând cont de un consult relativ invaziv din punct de vedere fizic, este esenţial ca medic să ai în vedere emoţiile pacientei, atât pentru actul medical în sine, pentru evaluare, cât şi pentru concluzii şi recomandări ulterioare, adaptate de la caz la caz”, a menţionat ginecologul.
Poveştile de succes din carieră motivează medicul
Dr. Mariana Stroe îşi aminteşte perfect momentul deciziei de a se face medic atunci când şi-a pus în gând să aibă o meserie prin care să „creeze bine prin bine.”
„Am realizat că cel mai complex pacient va rămâne întotdeauna mama, alături de copilul încă nenăscut. Două organisme aflate în perfectă simbioză, care necesită monitorizare şi îngrijire pentru o evoluţie perfectă”, a explicat dr. Stroe, care şi-a început cariera de medic în anul 2013, la Spitalul Clinic Filantropia din Bucureşti, apoi a devenit medic specialist în anul 2019 şi ulterior medic primar în 2024.
Cariera dr. Stroe este marcată de cazuri complexe, dar şi de reuşite remarcabile. Un exemplu îl reprezintă gestionarea unei sarcini în care a fost diagnosticat un corioangiom placentar, o tumoră rară, cu o incidenţă de doar 0,2-0,6%. „Tumora a crescut pe parcursul sarcinii, astfel că monitorizarea frecventă a fost esenţială pentru o evoluţie favorabilă, atât pentru mamă, cât şi pentru făt şi, da, în final, a fost favorabilă,” a povestit cu satisfacţie medicul.
Un alt caz notabil este cel al unei gravide, diagnosticată la morfologia de trimestrul II cu placentă percreta, cea mai severă formă de aderenţă anormală, care invada şi vezica urinară. „Incidenţa acestor cazuri este de 5%, iar diagnosticarea precoce este definitorie pentru un prognostic favorabil. La termen, pacienta a fost operată de o echipă multidisciplinară, iar rezultatul a fost favorabil atât pentru mamă, cât şi pentru făt”, a relatat dr. Stroe, care consideră că a avut norocul să poarte în amintire multiple poveşti de succes. Aceste reuşite profesionale îi încununează practica de zi cu zi şi îi menţin sentimentul că aduce o schimbare în bine în viaţa oamenilor.
„Nu ştiu dacă după o viaţă de carieră medicală poţi să te consideri un medic bun în totalitate. Este important să tratezi pe toată lumea aşa cum ţi-ai dori să fii tratat, să fii la curent cu inovaţiile şi să nu uiţi că fiecare om este un univers.”
Surse:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility
https://womenshealth.gov/menopause/early-or-premature-menopause
***
Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe medlife.ro
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21929091&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.