Un restaurant din incinta Parlamentului a fost închis temporar, joi, de către comisarii ANPC, care au găsit alimente expirate şi măncăruri ţinute la temperaturi necorespunzătoare. În plus, s-au găsit frigidere neigienizate, hota era plină de grăsime, iar sistemul de ventilaţie era murdar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat astăzi 13 Martie 2025 un control la punctul de lucru al MAGNIFIC ONLINE SRL, situat în Str. Izvor, nr. 2-4, Palatul Parlamentului (Salon Brâncovenesc), CUI 46325353 sub coordonarea Preşedintelui instituţiei Cristian Popescu Piedone. Controlul a relevat multiple nereguli care pun în pericol siguranţa alimentară a consumatorilor, iar măsurile dispuse sunt de natură să protejeze sănătatea publică şi să asigure respectarea reglementărilor în vigoare”, au transnis, joi, reprezentanţii ANPC. 

Aceştia precintă principalele nereguli constatate în cadrul controlului:

               1.           Nereguli în depozitarea produselor alimentare:

               •             La inspecţia camerei de congelare, s-au identificat produse alimentare care nu respectau lanţul termic, fiind schimbate din refrigerare în congelare.

               •             Produse cu data limită de consum depăşită, inclusiv pastrama de vită boierească, pastrama de vită şi carne tocată din pulpă de pui.

               •             Preparate culinare finite, cum ar fi ardeii umpluţi, tocăniţa de porc/pui şi varza călită, nu aveau etichete corespunzătoare, fapt ce împiedica verificarea conformităţii şi a termenului de valabilitate.

               2.           Deficienţe la nivelul spaţiilor frigorifice şi de depozitare:

               •             Spaţiul frigorific destinat băuturilor răcoritoare era folosit pentru depozitarea materiilor prime şi sosurilor, contrar instrucţiunilor producătorilor privind temperatura (0-4°C), iar temperatura măsurată era de peste 6°C.

               •             Spaţiul frigorific de refrigerare al cărnii prezenta temperaturi între 8-11°C, mult peste limitele legale.

               •             Pe culoarul de trecere din zona de producţie au fost găsite produse (carne de pui în stare de refrigerare) depozitate la temperatura mediului ambiental.

               3.           Probleme de igienă şi întreţinere:

               •             Pavimentul unităţii prezenta fisuri şi ciobituri, iar gura de scurgere era descoperită, neigienizată, cu prezenţa insectelor vii (gândaci de bucătărie).

               •             Hota unităţii acumula masiv grăsime arsă şi impurităţi, iar sistemul de ventilaţie era murdar.

               •             Lada congelator prezenta acumulări masive de gheaţă pe pereţi şi impurităţi, iar chederele erau neigienizate şi deteriorate.

               4.           Utilizarea echipamentelor necorespunzătoare şi deteriorate:

               •             Ustensilele utilizate în procesul de producţie erau uzate şi neprofesionale, iar tăvile de coacere prezentau semne avansate de arsuri.

               5.           Deficienţe structurale şi de igienă în unitate:

               •             Faianţa era deteriorată pe holul de trecere şi în zona magaziei de depozitare a materiilor prime.

               •             Camera de depozitare congelare avea cheder murdar şi uşa prezenta semne de rugină.

               6.           Nerespectarea reglementărilor de comercializare:

               •             Zona de comercializare a preparatelor culinare finite nu respecta temperatura de păstrare.

               •             Lipsa listei de meniu, contrar prevederilor Ordinului 201/2022 al ANPC.

               7.           Lipsa documentaţiei obligatorii:

               •             La momentul controlului, reprezentanţii unităţii nu au prezentat autorizaţia de funcţionare, documentul de înregistrare sanitar-veterinară, certificatul emis de Direcţia de Sănătate Publică şi registrul unic de control.

În urma controlului s-au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale în valoare de 72.000 lei.

”S-a dispus măsura OTPS (în plus a fost propusă măsura de oprire a activităţii până la 6 luni). S-a dispus retragerea de pe piaţă a 286 kg de produse alimentare, în valoare de 15.070 lei, care nu respectau condiţiile de siguranţă alimentară”, a mai transmis sursa citată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.