Preşedintele Donald Trump i-a cerut secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, să oprească producţia de monede de un cent, invocând costul ridicat al producţiei, care depăşeşte valoarea nominală a subdiviziunii dolarului, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„De mult prea mult timp, Statele Unite au bătut monede de un cent care ne costă practic mai mult de 2 cenţi. Acest lucru este atât de risipitor! I-am dat instrucţiuni secretarului meu de la Trezoreria SUA să nu mai producă monede noi de 1 cent. Haideţi să eliminăm risipa din bugetul măreţei noastre naţiuni, chiar dacă este vorba de o simplă monedă la un moment dat”, a declarat Trump într-o postare pe reţelele sociale făcută în timp ce se întorcea la Washington de la New Orleans, unde asistase la finala Super Bowl.

Moneda de un cent este criticată de ani de zile, mişcarea de eliminare a monedei de un cent luând amploare luna trecută, după ce Departamentul pentru eficienţă guvernamentală (DOGE) al lui Elon Musk a avut o postare pe X în care atrăgea atenţia asupra costului ridicat al producerii monedei de un cent.

Anul trecut, un articol din New York Times Magazine pleda pentru abolirea monedei. „Necesitatea eliminării monedei de un cent a fost evidentă pentru cei aflaţi la putere atât de mult timp, încât incapacitatea de a realiza acest lucru a transformat moneda într-un simbol al putregaiului profund”, se arăta în articol.

CNN a relatat că în 2023 Monetăria SUA a raportat că a pus în circulaţie aproximativ 4,1 miliarde de monede de un cent. În anul fiscal 2024, Monetăria SUA a declarat în raportul său anual că producerea şi distribuirea monedei de un cent costă 3,7 cenţi, cu peste 20% mai mult decât în anul precedent. Creşterea costului metalelor, inclusiv al zincului şi al cuprului, este unul dintre motivele pentru care producţia monedei devine mai costisitoare.

În 2013, un comentariu publicat pe site-ul Brooking Institution mergea şi mai departe, susţinând că SUA ar trebui nu numai să oprească producerea monedei de un cent, ci şi să oprească producţia de nichel. „Poate că problema nu este că susţinătorii au fost prea îndrăzneţi, ci mai degrabă că au fost prea timizi - să renunţăm nu doar la monedele de un cent, ci şi la cele de 5 cenţi şi să nu mai folosim deloc zecimala cea mai la dreapta”, se susţinea în articol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.