MAE precizează, în contextul incendiilor care afectează regiuni din Grecia şi din Turcia că, că în Grecia nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară, dar că turişti români au fost evacuaţi temporar din hoteluri din cauza incendiilor din regiunea Izmir – Kuşadasi, ei revenind la unităţile de cazare după ce focul a fost stins. De asemenea, un reprezentant al Consulatului General al României la Izmir s-a deplasat la Selçuk şi Kuşadasi pentru o mai bună coordonare cu autorităţile turce, în vederea informării cetăţenilor români aflaţi în regiune şi acordării de asistenţă consulară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare ale României în Republica Elenă şi Republica Turcia, are în atenţie situaţiile generate de producerea unor incendii de vegetaţie în cele două state şi monitorizează evoluţiile acestora. MAE precizează că la nivelul Ambasadei României la Atena şi al Consulatului General al României la Salonic nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români aflaţi pe teritoriul acestui stat, în contextul incendiilor de vegetaţie din ultimele zile. Potrivit datelor obţinute de la autorităţile elene, incendiile produse la data de 29 iunie 2024 în Parnitha (în nordul Atenei) şi în Insula Serifos (parte a Insulelor Ciclade) au fost lichidate, iar printre persoanele afectate nu s-au aflat cetăţeni români”, transmite MAE luni dimineaţă.

În ceea ce priveşte incendiile din Republica Turcia, MAE informează că pe telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Ankara a fost recepţionat un apel telefonic, în seara zilei de 29 iunie, din partea unui cetăţean român, care semnala producerea unui incendiu de vegetaţie în staţiunea turistică Kuşadası, aflată în circumscripţia consulară a Consulatului General al României la Izmir. Cetăţeanul român a subliniat că se afla în afara oricărui pericol şi a fost sfătuit să urmeze indicaţiile autorităţilor locale, fiindu-i pus la dispoziţie numărul de telefon de urgenţă al oficiului consular competent teritorial, pentru eventuale informaţii suplimentare.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”De asemenea, Consulatul General al României la Izmir a fost notificat pe telefonul de urgenţă de mai mulţi cetăţeni români aflaţi în scop turistic în această regiune, în contextul incendiilor care au afectat, în cursul zilei de 29 iunie 2024, zonele forestiere din Selçuk şi Menderes, regiunea Izmir – Kuşadasi. În dialogul cu reprezentantul oficiului consular, cetăţenii români au menţionat că au fost evacuaţi de către autorităţile locale din unităţile de cazare în care se aflau, fiindu-le puse la dispoziţie paturi, hrană şi apă potabilă, iar echipele de pompieri, jandarmerie, protecţie civilă şi voluntari au acţionat imediat pentru limitarea efectelor dezastrului şi stingerea focarelor”, relatează MAE.

Totodată, în cursul serii de 29 iunie 2024, un reprezentant al Consulatului General al României la Izmir s-a deplasat la Selçuk şi Kuşadasi pentru o mai bună coordonare cu autorităţile turce, în vederea informării cetăţenilor români aflaţi în regiune şi acordării de asistenţă consulară, conform competenţelor.

Întrucât, în cursul nopţii de 29 spre 30 iunie incendiile au fost izolate, turiştii români au putut reveni la unităţile de cazare, continuându-şi, în prezent, sejurul, informaţie confirmată de cetăţenii români reprezentantului oficiului consular. MAE menţionează că un reprezentant al Consulatului General al României la Izmir s-a deplasat şi astăzi la Kuşadasi, pentru a discuta cu cetăţenii românii cazaţi la hotelurile din această regiune. 

MAE precizează că reprezentanţii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare din cele două state monitorizează situaţia şi continuă dialogul cu autorităţile locale, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor.

Având în vedere riscul ridicat de producere a unor incendii în cele două state pe perioada estivală, MAE a emis în acest sens o atenţionare de călătorie pentru Republica Turcia şi Republica Elenă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.