Bursele americane s-au deschis în scădere puternică joi şi au avut la închidere cea mai proastă zi de la pandemia din 2020 încoace, în timp ce pieţele globale au fost grav zguduite de tarifele preşedintelui Donald Trump, care ameninţă să arunce SUA şi restul lumii într-o recesiune, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Tarifele lui Trump: Wall Street a înregistrat la închidere cea mai proastă zi a sa din iunie 2020, când erau primele luni de pandemie
CITEȘTE ȘI Trump ridică din umeri la reacţia pieţei după anunţul privind tarifele: „Cred că merge foarte bine”
CITEȘTE ȘI Câştigătorii şi pierzătorii din Europa după anunţarea tarifelor comerciale de către Donald Trump
CITEȘTE ȘI Bursele europene au închis joi în scădere cu 2,7% după noile tarife comerciale anunţate de Trump
CITEȘTE ȘI Gigantul auto Stellantis anunţă concedierea temporară a 900 de angajaţi din SUA, după noile tarife impuse de Trump; producţie oprită temporar în fabrici din Mexic şi Canada

CITEȘTE ȘI Preţurile petrolului s-a prăbuşit joi cu peste 7%, din cauza tarifelor impuse de Trump şi a accelerării creşterii producţiei de către OPEC+

Dow Jones a scăzut cu 1.500 de puncte, adică 3,6%, în tranzacţiile de dimineaţă. Indicele mai larg S&P 500 a scăzut cu 3,95%, atingând cel mai scăzut nivel din septembrie şi este pe cale să înregistreze cea mai proastă zi de la criza inflaţiei din 2022. Indicele tehnologic Nasdaq a scăzut cu 4,9%.

Pieţele globale au scăzut şi ele joi. Indicele de referinţă STOXX 600 din Europa a scăzut cu 2,34%, iar indicele DAX din Germania a scăzut cu 2,29%.

În Asia, indicele Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu 2,77%, iar indicele de referinţă Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,52%.

Scăderile semnificative vin după ce tarifele masive impuse de Trump practic tuturor bunurilor care intră în Statele Unite au stârnit temeri că noua politică ar putea declanşa reacţii negative semnificative din partea partenerilor comerciali şi ar putea duce la prăbuşirea economiei globale.

Acţiunile care au condus la scăderea pieţelor americane au inclus companii care se bazează pe lanţuri de aprovizionare internaţionale ce vor fi supuse tarifelor. Apple a scăzut cu 9%, Nike a scăzut cu 13%, Ralph Lauren (RL) şi Best Buy (BBY) au scăzut fiecare cu 16%.

Investitorii au direcţionat banii în active sigure. Aurul a urcat miercuri la un nou record, peste 3.160 de dolari uncia troy, iar randamentele obligaţiunilor de trezorerie au scăzut brusc. Randamentul obligaţiunilor de stat pe 10 ani a scăzut la cel mai scăzut nivel din octombrie. Aurul, care a depăşit joi dimineaţă 3.100 de dolari pe uncie troy, a crescut cu 19% în acest an şi tocmai a înregistrat cel mai bun trimestru din 1986.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.