Câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut cu 0,7%, sau 14 lei, în octombrie faţă de nivelul din luna precedentă, până la 2.108 lei (469 euro), însă ritmul anual de creştere a încetinit la 12,7%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În septembrie, ritmul anual de creştere a câştigurilor angajaţilor din România încetinise la 14,2%, de la 14,5% în august, când s-a atins un nivel maxim după martie 2009.

Creşterea salariilor a fost stimulată prin măsuri guvernamentale, în condiţiile în care, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 19%, de la 1.050 lei până la 1.250 lei. 

Statisticile oficiale publicate arată că, în termeni reali, ţinând cont de inflaţie - care are o valoare negativă în prezent -, câştigurile au fost mai mari, în luna octombrie 2016, cu 13,2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

"Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.513 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.281 lei)", se arată într-un comunicat al INS.

Potrivit tabelelor INS, pe lângă sectorul tehnologiei informaţiei (IT), câştigul mediu net din România nu a depăşit nivelul de 1.000 de euro (4.500 lei) în luna octombrie în niciun alt sector, dar s-a apropiat de acest nivel în câteva domenii: transporturi aeriene (4.370 lei), extracţia petrolului şi a gazelor naturale (4.218 lei), asigurăti şi fonduri de pensii (4.121 lei), fabricarea produselor de cocserie (4.162), activităţi de servicii anexe extracţiei de petrol şi gaze (4.097 lei) şi intermedieri financiare (4.017 lei).

Creşterea salariilor a accelerat în ultimele luni ale anului trecut, după ce s-au aprobat mai multe majorări salariale consistente în sistemul bugetar.

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.

În urma acestor majorări, diferenţa dintre salariile bugetarilor şi câştigurile din companii s-a adâncit puternic. În 2014, câştigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurenţial, iar în 2015 ecartul a urcat la 16%, arată datele publicate recent de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

Pentru 2016, prognozele oficiale arată că venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decât câştigul brut din sectorul concurenţial, care include companiile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.