USR transmite că a votat, marţi, proiectul de modificare a Codului fiscal în sensul majorării de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a pragului de la care se impozitează pensiile. Totodată, USR a depus amendament ca aceeaşi măsură să se aplice şi salariilor, arătând că este un principiu de echitate socială şi de susţinere a celor care muncesc onest, însă coaliţia condusă de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă a respins propunerea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ideea de a pune un prag neimpozabil pentru pensii este o idee foarte bună. USR a susţinut-o când pragul era de 2.000 de lei, o susţinem şi acum, când creşte la 3.000 de lei. Dar de ce să se aplice asta numai la pensii? Am propus PSD şi PNL să aplicăm aceeaşi măsură şi la salarii. România are cele mai mari taxe pe salariile mici din întreaga Europă. Este un sistem prin care statul îi goneşte pe români din România, făcând în mod artificial ca munca în România să fie prost plătită”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

Propunerea USR ca şi salariile să fie taxate doar peste pragul de 3.000 de lei a fost respinsă în plen de deputaţii PSD, PNL şi ai minorităţilor naţionale.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

”Aceiaşi deputaţi PSD şi PNL au votat, în schimb, ca sute de mii de pensionari care, în urma recalculării, au depăşit pragul de 2.000 de lei să plătească în septembrie un impozit de 10%. Cu alte cuvinte, vor da înapoi o parte din ce au primit prin recalculare. Ciolacu şi Ciucă nu au ratat nicio ocazie să demonstreze că sunt nişte amatori care se joacă cu nervii pensionarilor, dar şi adevăratele lor priorităţi: de la începutul anului până acum, pensia medie contributivă a crescut cu 4 lei, în timp ce pensia specială medie a crescut cu 1.089 lei, conform Casei Naţionale de Pensii Publice. De 270 de ori mai mult”, subliniază USR.

”Premierul Ciolacu a declarat că au rămas bani în urma recalculării pensiilor şi că din acei bani creşte plafonul de neimpozitare. De ce nu a venit Ministerul Finanţelor să ne explice – şi implicit tuturor românilor – de ce, dacă tot au rămas bani pentru că nu au crescut pensiile atât cât au promis PSD şi PNL, de ce nu au crescut plafonul la 3.500 de lei? Sau la 4.000 de lei? De fapt, nu este decât o nouă manipulare livrată de premierul Ciolacu pensionarilor, după ce PSD şi PNL au salvat pensiile speciale”, precizează deputatul USR Cristian Seidler, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.

USR arată că Ministerul Finanţelor nu a fost prezent la dezbaterile din comisii asupra proiectului de lege, în încercarea PSD-PNL de a ascunde faptul că nu este estimat impactul bugetar. USR mai atrage atenţia că legea adoptată astăzi prezintă şi serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.