Timpurile se schimbă şi, în mod normal, România ar trebui să fie pregătită să le facă faţă, dar, din nefericire, nu este, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni, la deschiderea noului an universitar de la Iaşi. De asemenea, şeful statului a pledat, în discursul său, pentru construirea autostrăzii care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi, el spunând că este inadmisibil ca distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi să fie străbătută cu trenul în aproximativ şase ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani. La festivitate a fost prezent şi ministrul demisionar al Educaţiei Valentin Popa, care a fost invitat să susţină un discurs în calitate de ministru al Educaţiei.
"În viitor, evoluţiile economice vor depinde cu atât mai mult de investiţiile în educaţia de vârf şi în cercetare. Timpurile se schimbă şi, în mod normal, ar trebui să fim pregătiţi să le facem faţă. Din nefericire, realitatea de demonstrează că nu suntem. Spre exemplu, în domeniul cercetării şi inovării se fac paşi înapoi, prin modificări care riscă să blocheze performanţa şi creşterea competitivităţii economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunăstării generale", a declarat şeful statului.
El a spus că instabilitatea legislativă şi lipsa unor direcţii clare în educaţie l-au determinat să lanseze proiectul România Educată, ale cărui concluzii le va prezenta curând.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Cred cu tărie că începutul celui de-al doilea secol de existenţă a României ca stat naţional unitar trebuie să fie dedicat reducerii decalajelor existente faţă de celelalte state membre ale UE şi descătuşarea potenţialului creativ al poporului român. Într-o lume aflată într-o continuă şi rapidă transformare, marcată de schimbări adesea impredictibile, devine cu atât mai relevantă educaţia academică de înalt nivel. În acest sens, importanşa universităţilor, a profesorilor şi cercetătorilor creşte exponenţial, pentru că în primul rând aici se pot dezvolta acele competenţe versatile care să răspundă în mod adecvat cerinţelor de mâine. Mă aştept astfel ca universităţile să fie creative, adaptabile, active şi să-şi asume misiunea de a educa studenţii, astfel încât aceştia să devină artizanii schimbării României în bine. Avem mult de muncă pe nenumărate fronturi, dar sunt convins că vopi, dragi studenţi, care reprezentaţi generaţiile formate astăzi în universităţile româneşti veşi juca un rol crucial în desăvârşirea unei viziuni naţionale potrivite României centenare”, a mai afirmat preşedintele Klaus Iohannis.
Festivitatea de deschidere a anului universitar la Iaşi s-a desfăşurat la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri”, la ceremonie luând parte reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu. La ceremonie a fost prezent şi ministrul demisionar al Educaţiei Valentin Popa.
Preşedintele Iohannis a fost primit cu urale, mai multe persoane scandându-i numele în momentul în care acesta a ajuns la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri”.
Iohannis, la deschiderea anului universitar la Iaşi: O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi este absolut necesară
”Dincolo de educaţie, pentru a-şi valorifica întregul său potenţial, Iaşiul are nevoie şi de infrastructura care să îl transforme într-un important oraş european. O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi este de aceea absolut necesară”, a afirmat Klaus Iohannis, fiind aplaudat de cei prezenţi.
Preşedintele a subliniat, totodată, că neglijarea infrastructurii deja existente trebuie să înceteze, precizând că este inadmisibil ca distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi să fie străbătută cu trenul în aproximativ şase ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.
”Toate aceste elemente - predictibilitate legislativă, o viziune coerentă şi de lungă durată în educaţie şi cercetare şi investiţii susţinute pentru acoperirrea deficitului de infrastructură - pot contribui decisiv la recâştigarea de către Iaşi a rolului său istoric de capitală regională şi pol european de dezvoltare. O asemenea evoluţie nu poate fi gândită fără contibuţia dvs., profesorii, studenţii şi cercetătorii ieşeni, care astăzi vă pregătiţi de un nou an de activitate”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.