Copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, marţi, la Antena 3, că o eventuală desemnare a lui Dacian Cioloş pentru un nou mandat de premier de către preşedintele Klaus Iohannis, după alegerile parlamentare, va duce la respingerea instalării de către Parlament a acestui cabinet şi chiar la alegeri anticipate, Tăriceanu considerând totuşi că este improbabil ca preşedintele să ignore majoritatea parlamentară ce se va constitui după alegeri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întrebată ce vor face PSD şi ALDE în cazul în care preşedintele Iohannis îl va propune după alegerile parlamentare tot pe Dacian Cioloş ca prim-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu a răspuns: ”O să fie supus la votul de încredere şi o să cadă. Nu cred că o să facă lucrul ăsta, vreau să cred că avem un preşedinte care o să respecte aceste norme constituţionale”.

Preşedintele Senatului a susţinut că, dacă PSD şi ALDE vor avea suficiente mandate în viitoarea legislatură, îşi vor putea impune premierul pe care îl vor susţinem chiar şi cu preţul convocării alegerilor anticipate. ”Am convingerea că viitorul Parlament nu se va teme de alegeri anticipate. Este foarte greu să vii cu o propunere care să înfrângă voinţa electoratului (...) Guvernul Cioloş nu are cum să fie şi după alegeri, nu are cum să supravieţuiască. Guvernul trebuie să fie expresia voinţei majorităţii cetăţenilor”, a spus Tăriceanu.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

El a spus că nu ia în calcul constituirea unui guvern PSD-PNL, având suficientă încredere în partenerii social-democraţi. ”Din punctul meu de vedere nu am niciun motiv să cred o astfel de ipoteză. PSD-ul s-a fript o dată şi cred că e suficient. Ştiu că se încearcă în laboratoarele Cotrocenilor o astfel de formulă, dar nu am motiv să nu mă încred în PSD”, a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, duminică, la Antena 3, că după alegerile parlamentare se va ajunge la alegeri anticipate dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va respecta votul popular şi va încerca să impună un guvern al PNL.

Întrebat dacă este sigur că preşedintele Klaus Iohannis va desemna un prim-ministru de la PSD în cazul în care social-democraţii vor câştiga alegerile parlamentare, Liviu Dragnea a răspuns: ”Încredere 100% nu am. Foarte mulţi spun că nu va respecta cutuma, nici spiritul Constituţiei, nici votul popular. Eu mi-aş dori să respecte votul popular, să fie linişte în ţară şi să nu se ajungă la alegeri anticipate”.

Dragnea a precizat că PSD şi ALDE nu vor susţine în Parlament instalarea unui guvern care să nu reflecte voinţa populară, existând astfel riscul să se ajungă la alegeri anticipate.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.