Înfiinţarea secţiei de investigare a magistraţilor nu este necesară, această măsură nefiind justificată, susţine preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena. Ea spune că, aşa cum arată şi avizul negativ dat cu privire la acest text de lege, CSM nu este de acord cu această propunere, mai ales în modalitatea în care a fost discutată şi adoptată.
„Plenul CSM a exprimat un aviz negativ şi cu privire la acest aspect. Avizul negativ a fost solid motivat. Dacă aţi observat în punctul de vedere exprimat de reprezentanţii CSM, care au primit mandatul nostru, şi aceştia s-au opus invocând acelaşi aviz negativ cu motivarea care se găseşte în cuprinsul acestuia. Această secţie, din punctul nostru de vedere, nu este necesară, nu se justifică sub nicio formă înfiinţarea ei şi mai ales în modalitatea în care a fost discutată şi în cele din urmă adoptată. Nu s-a motivat consistent această propunere şi cu atât mai puţin nu suntem de acord cu adoptarea acestui text de lege”, a declarat preşedintele CSM, Mariana Ghena, la Parlament.
La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr consideră discriminare înfiinţarea unei secţii speciale care să investigheze magistraţii, spunând că nu poate exista o structură care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistraţii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Ar trebui să nu existe niciun fel de secţie. Pot spune doar un singur cuvânt: discriminare. Nu poate exista o structură investigativă care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistraţii”, a declarat joi Augustin Lazăr, la plecarea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat joi înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.
Secţia specială de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost înfiinţată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
”După articolul 88 se introduce o nouă secţiune: Secţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie”, se arată într-un prim amendament.
Al doilea articol detaliază competenţele secţiei nou-înfiinţate:
"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari”.
Înfiinţarea secţiei speciale de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împreună votând PNL şi USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio şedinţă a comisiei.
Modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.