Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România solicită Parlamentului respingerea modificărilor Legilor Justiţiei, spunând că adoptarea acestora trebuie să se facă doar în urma unor studii de impact şi a unor consultări. Magistraţii consideră că este „o grabă nejustificată şi neprocedurală” de a promova aceste legi, printr-o „pseudo-dezbatere parlamentară”, fără susţinerea amendamentelor şi care ignoră punctele de vedere date de judecători şi procurori şi recomandările din MCV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Singura soluţie pentru depăşirea acestei situaţii critice este reluarea dialogului, bazată pe principiile transparenţei instituţionale, astfel încât modficarea acestor legi, fundamentale pentru funcţionarea statului de drept, să se facă numai în urma unor studii de impact, a unei consultări reale a societăţii civile, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), corpului magistraţilor, Comisiei de la Veneţia, iar adoptarea lor să se bucure de încrederea cetăţenilor României, să contribuie la buna funcţionare şi modernizarea sistemului judiciar şi să nu afecteze independenţa justiţiei, garanţie fundamentală a democraţiei”, scriu cele două organizaţii.

Magistraţii trag un semnal de alarmă şi spun că există o „grabă nejustificată şi neprocedurală” de a promova acest pachet legislativ printr-o „pseudo-dezbatere parlamentară” în care nu sunt prezentate cu argumente amendamentele aduse şi care încalcă, astfel, atât punctele de vedere ale procurorilor şi judecătorilor, cât şi recomandările din Raportul Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind independenţa sistemului judiciar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, reprezentanţii celor două asociaţii spun că modificările aduse legilor justiţiei, precum eliminarea principiului independenţei procurorului, înfiinţarea unor direcţii sau secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor, diminuarea unor atribuţii ale CSM şi întărirea unor atribuţii ale ministrului Justişiei, dar şi schimbările aduse în modul de funcţionare a Inspecţiei Judiciare, afectează grav funcţionarea şi independenţa sistemului judiciar.

„În consecinţă, considerăm că aceste proiecte succesive de modificare a legilor justiţiei promovate prin Parlament, cu ignorarea avizuui Consiliului Superior al Magistraturii şi a poziţiei ferme a corpului magistraţilor prin care se atrage atenţia asupra nerespectării Constituţiei româniei, ar trebui respinse, deoarece ridică întrebări cu privire la necesitatea reexaminării de Comisia Europeană a tuturor progreselor înregistrate în cadrul MCV în legătură cu independenţa sistemului judiciar”, mai spun magistraţii.

Ei solicită CSM să adopte o declaraţie-apel în atenţia Parlamentului şi Guvernului pentru respectarea statului de drept şi a recomandărilor rapoartelor MCV.

Modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.