Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România, că ţara noastră nu este pregătită pentru a prelua preşedinţia Consiliului UE şi că Guvernul Dăncilă - Dragnea, pe care l-a numit un "accident al democraţiei", trebuie înlocuit. El le-a transmis primarilor de muncipii că ceea ce s-a realizat în oraşele pe care le conduc li se datorează lor, nu actualului Executiv. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat, luni, afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis spunând că sunt ”numai minciuni”. ”Fiecare cu obsesiile lui. Klaus Iohannis are aceste obsesii din noaptea alegerilor din decembrie 2016”, a afirmat Dragnea, completând că declaraţiile preşedintelui sunt ”incalificabile” şi aduc deservicii României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dragnea, despre declaraţia lui Klaus Iohannis că ţara noastră nu este pregătită pentru a prelua preşedinţia Consiliului UE: Fiecare cu obsesiile lui; numai minciuni; aduce deservicii majore acestei ţări

"În fine, trebuie să menţionez o mare îngrijorare pe care o am, pe care sper că o aveţi, cu toate că nu vă priveşte direct. Este vorba de anul 2019. Ştiţi bine că, de la 1 ianuarie 2019, România va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, o poziţie extrem de importantă, o poziţie extrem de onorantă, o poziţie extrem de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea este că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Acum câteva săptămâni, am fost întrebat de jurnalişti şi am spus că vom face faţă rezonabil, dar numai că între timp lucrurile au luat-o razna. La Guvern nu se mai înţeleg responsabilii pentru diferite sectoare, persoanele care ar trebui să se ocupe de chestiunile europene pleacă sau sunt demişi, şi în acest fel ne trezim în ceasul al 12-lea total, total nepregătiţi. Şi cred că, din păcate, şi acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare. Nu există nicio perspectivă de bună implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave", a declarat şeful statului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a menţionat că oricât de bun ar fi un primar, el nu este singur în spaţiul politic românesc, ci trebuie să se relaţioneze, să interacţioneze cu alţi primari, cu alte comunităţi, cu consilierii locali, cu cei de la judeţ, dar de obicei şi cu cei de la centru. 

"Şi aici, cel puţin aşa a fost pe vremuri, nu cred că s-au schimbat multe, apar cele mai mari nemulţumiri. Primarii vor să se mişte, guvernele de regulă sunt mai reticente. Această reticenţă este de multe ori frustrantă, şi vă asigur că nu numai pentru dumneavoastră, şi pentru mine, şi, cel mai grav, pentru români", a remarcat şeful statului.

El a amintit "promisiuni care au rămas pe hârtie".

"Descentralizarea – toată lumea ştie că sunt anumite lucruri care trebuie gestionate local pentru a funcţiona mai bine. Vi s-a promis, nu s-a realizat. A doua chestiune, care întotdeauna este de actualitate, banii. Nu numai că nu vi s-a dat o bază mai mare, ba dimpotrivă, s-a făcut acum, recent, aşa-zisa reformă în domeniul fiscal, o mare păcăleală, prin care românilor aparent li s-au dat mai mulţi bani, dar în realitate nu. Iar comunităţile locale, cu certitudine, au pierdut de acolo. Au existat promisiuni că aceste pierderi, care se realizează prin schimbarea impozitării la veniturile salariale, vor fi compensate. În cea mai mare măsură, această promisiune nu a fost îndeplinită. Că majoritatea municipiilor s-au descurcat, vi se datorează şi nu se datorează în niciun caz guvernului. Eu ştiu că primarii de municipii găsesc soluţii. Sunt oameni activi, sunt oameni interesaţi să găsească soluţii şi le găsesc, dar aşa nu se poate continua", a precizat Iohannis.

El a apreciat că politica, mai ales faţă de comunităţile locale, trebuie să fie făcută transparent, predictibil şi trebuie să fie o politică sustenabilă.

"Această veşnică ţopăială fiscală cu care ne-au obişnuit ultimele guverne este nu numai de prost gust, ci şi de rău augur, şi vă pune şi pe dumneavoastră, şi pe români, în dificultate", a subliniat preşedintele.

Klaus Iohannis a subliniat că şi în privinţa sărăbătoririi Centenarului primarii sunt cei care au organizat evenimentele, nu Guvernul.

"Cu toţii v-aţi implicat, aţi organizat evenimente dedicate Centenarului, şi acesta este un lucru foarte bun, fiindcă Guvernul nu a făcut-o. Aţi făcut-o dumneavoastră. Ca de obicei, primarii îşi vad de treabă, rezolvă problemele, şi, în acest caz, rezolvă festivităţile", a afirmat preşedintele.

"Dar vă rog să nu vă opriţi aici. Centenarul nu trebuie să rămână un moment de evocare a realizărilor istorice, ci trebuie să se transforme într-un moment de planificare a viitorului. Trebuie să ajungem în punctul în care putem să spunem românilor ce vrem cu România, ce vrem pentru viitorul României, cum ne imaginăm viitorul României. Şi eu vă spun - eu îmi imaginez viitorul României în Uniunea Europeană, puternic integraţi. Îmi imaginez locul României în NATO, îmi imaginez o Românie puternică, o Românie cu o economie matură, cu un sistem de educaţie care creează premisele pentru o foarte bună pregătire generală şi profesională. Îmi imaginez o Românie în care românii se simt bine, se simt acasă. Îmi imaginez o Românie în care vor să se întoarcă tinerii noştri valoroşi, nu una din care vor să plece. Şi aceste lucruri, dragii mei, putem să le realizăm împreună", a încheiat preşedintele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.