Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională cu privire la legea prin care un teren aflat în administrarea statului, în concesiunea CNCFR, a fost trecut în administrarea Consiliului local al oraşului Teiuş, judeţul Alba.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Legea reglementează trecerea unui teren din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale (oraşul Teiuş) în vederea realizării unor investiţii de utilitate publică. Iohannis contestă această lege pe motiv că ar încălca mai multe articole din Constituţie, în special în ceea ce priveşte regimul juridic al proprietăţii publice.

"Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice. (...) Mecanismul legal de trecere a unui bun din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale sau invers, trebuie distins, în funcţie de natura bunului care se transmite, între mecanismul trecerii prin declaraţia legii sau mecanismul trecerii prin acte individuale", se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Preşedintele arată că, din analiza conţinutului normativ a legii transmise la promulgare, precum şi a  expunerii de motive ataşate propunerii legislative rezultă că terenul transmis nu este susceptibil de a face obiectul exclusiv al proprietăţii publice, soluţia propusă - cea legislativă - fiind o "derogare". 

Iohannis susţine că o astfel de măsură poate fi luată doar printr-o Hotărâre a Guvernului.

Preşedintele mai spune şi că legea stabileşte prevederi "cu caracter individual", ceea ce nu este permis, potrivit Constituţiei.

"Legea transmisă la promulgare are caracter individual, întrucât reglementează exclusiv cu privire la un singur bun, privit ut singuli, şi nu cu privire la o categorie de bunuri identificate în mod generic. Aşa cum rezultă atât din titlu, cât şi din conţinutul său normativ, legea transmisă la promulgare vizează un caz particular, absenţa caracterului de generalitate al reglementării făcând-o incompatibilă cu legea ca act juridic al Parlamentului", se arată în cerere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.