Forţele Rusiei au atacat un centru pentru vârstnici din oraşul Sumî din Ucraina şi au vizat sectorul energetic, într-un nou val de atacuri aeriene desfăşurat joi, provocând moartea a cel puţin unui civil, afirmă oficialii ucraineni, citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un organism de monitorizare al ONU afirmă că atacurile asupra reţelei de electricitate au încălcat, probabil, dreptul umanitar, în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie a arătat, într-un raport, că deficitul de electricitate al Ucrainei în lunile critice de iarnă ar putea ajunge la o treime din vârful cererii estimate.

În timpul unui atac din timpul zilei asupra oraşului Sumî din nord, o bombă rusească ghidată a lovit o clădire cu cinci etaje, afirmă oficiali regionali şi militari.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

O persoană a murit şi 12 au fost rănite, a arătat Ministerul de Interne pe Telegram.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că echipele de salvarea încearcă să vadă dacă au rămas oameni prinşi sub dărâmături.

Imaginile de acolo publicate odată cu postarea ministerului arată pacienţi în vârstă în timp ce sunt evacuaţi din clădirea avariată, fiind întinşi pe jos pe covoare şi pături.

În discursul său nocturn, Zelenski a afirmat că Rusia a lansat 90 de atacuri cu bombe ghidate în ultimele 24 de ore.

El a adăugat că forţele ucrainene au ”reuşit să diminueze potenţialul de atac al ocupanţilor în regiunea Doneţk”, însă situaţia rămâne dificilă în Pokrovsk şi Kurakhove.

Ministerul Apărării din Rusia a afirmat că forţele sale au cucerit satul Heorhiivka, la est de Kurakhove.

Statul Major General al Armatei ucrainene s-a referit, într-un raport publicat după-amiază, la acest sat ca fiind unul dintre cele unde au loc lupte. Cunoscutul blogger militar ucrainean DeepState a afirmat că satul se află în mâinile ruşilor.

Forţele ruse au lovit sistemul energetic în regiunea Sumî de mai multe ori în această săptămână, reducând alimentarea cu electricitate în unele zone şi obligând autorităţile să folosească sisteme de rezervă.

Ministerul Energiei din Ucraina a afirmat că întreruperile de electricitate au avut loc în zece regiuni, din cauza atacurilor aeriene şi din motive tehnice.

Într-o manifestare a îngrijorării, Uniunea Europeană a arătat că o centrală electrică cu combustibil este dezasamblată în Lituania pentru a fi reconstruită în Ucraina, iar exporturile de electricitate ar urma să crească.

Misiunea ONUl pentru Monitorizarea Drepturilor Omului în Ucraina afirmă că atacurile Rusiei au încălcat dreptul umanitar internaţional, punând în pericol servicii esenţiale, ameninţând sănătatea publică, educaţia şi economia, potrivit unui raport.

Kievul spune că vizarea sistemului energetic este o crimă de război, iar Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru patru oficiali şi ofiţeri militari ruşi pentru bombardarea infrastructurii energetice civile.

Moscova susţine că infrastructura energetică este o ţintă militară legitimă şi respinge acuzaţiile ca irelevante.

Sumî, o ţintă frecventă

Moscova a atacat în mod repetat regiunea Sumî, care se învecinează cu regiunea Kursk din Rusia, locul unei incursiuni majore a ucrainenilor, în timp căreia Kievul afirmă că a cucerit peste o sută de localităţi.

Miercuri seară, bombardamentele ruse au ucis trei persoane în apropier de Krasnopillia, în regiunea Sumî, afirmă procurorii locali. Joi, alte bombardamente au rănit două persoane şi au avariat o instituţie medicală.

Rusia a recucerit alte două sate din Kursk, a afirmat, joi, un oficial, adăugând că forţele ruse avansau în estul Ucrainei.

Cu toate acestea, Zelenski a afirmat că incursiunea în regiunea Kursk a reuşit să direcţioneze în zonă circa 40.000 de soldaţi ruşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.