Deputatul USR-PLUS Cristina Prună a precizat că „Legea Romexpo” a intrat în vizorul Comisiei Europene, iar Camera de Comerţ şi Industrii a României (CCIR) trebuie să dea explicaţii cât mai repede cum a primit cu titlu gratuit, în timpul guvernării PSD din 2004, dreptul de a utiliza terenurile de la Romexpo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Legea Romexpo” a intrat în vizorul Comisiei Europene. Camera de Comerţ şi Industrii a României (CCIR) trebuie să dea explicaţii cât mai repede. CCIR trebuie să explice cum a primit cu titlu gratuit, în timpul guvernării PSD din 2004, dreptul de a utiliza terenurile de la Romexpo. Comisia Europeană investighează - în conformitate cu legislaţia europeană - dacă nu cumva CCIR a primit un ajutor de stat prin concesionarea gratuită, din 2004.
 
La acel moment, preşedintele CCIR era şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Romexpo. Acesta şi-a dat singur dreptul de utilizare gratuită a terenurilor Romexpo, pentru o perioadă de 49 de ani. Concluzia simplă e că devalizarea Romexpo nu a început acum, odată cu „Legea Romexpo”, ci în anii 2000.
 
Acordarea concesiunii gratuite nu a fost însă suficientă. Fără dreptul de proprietate asupra terenului, CCIR nu s-ar putea asocia cu un dezvoltator imobiliar privat pentru demararea unui amplu proiect pe care îl vizează. Drept urmare, prin „Legea Romexpo” s-a urmărit trecerea celor 46 de hectare din proprietatea statului în cea CCIR.
 
Împreună cu colegii mei din USR PLUS ne-am opus încă de la început acestei iniţiative legislative cu dedicaţie a ALDE-PMP-PSD. În forma actuală legea ar facilita obţinerea unor câştiguri importante de grupuri de interese, nicidecum de către stat.
 
Terenurile Romexpo pot şi trebuie să fie valorificate. Soluţia nu este nicidecum trecerea lor gratuită în proprietatea CCIR. Este nevoie de o nouă abordare a legii astfel încât aceasta să seteze cadru corect şi transparent pentru valorificarea terenurilor la potenţial maxim pentru statul român”, a scris Cristina Prună marţi pe Facebook. 

Pe 31 martie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis miercuri, spre reexaminare, Parlamentului actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România 335/2007, transmite Administraţia Prezidenţială. Legea prevede transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a legii, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.

Prin acest act normativ adoptat de Parlament o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.